Höns i trädgården

I vår trädgård håller vi Skånska Blommehöns. Vi är genbanksanslutna vilket innebär att vi är med och bevarar just den här svenska lantrashönan. 

Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter av att hålla höns i trädgården. Läs mer i bland trädgårdstipsen eller mejla oss om du har någon särskild fråga så försöker vi hjälpa dig. Vi håller höns för husbehov men ibland får vi både ägg och kycklingar över som vi säljer. Hör av dig om du vill ställa dig i kö för att köpa unghöns från oss. 

Solveig sandbadar med sina kycklingar
Solveig sandbadar med sina kycklingar

Höns badar i sand eller torr jord för att hålla sig fria från ohyra. I vår trädgård har de hittat sina egna favoritplatser att bada på, här är det hönan Solveig som badar med sina kycklingar i rabatten under björnbärsbuskarna. Skånsk blomme är inte särskilt ruvningsbenägna, endast ca 25% av hönsen ruvar. Solveig är en sådan höna så henne är vi extra rädda om.

Tuppen Sture vakar över sina hönor
Tuppen Sture vakar över sina hönor

Hönor är sällskapliga och nyfikna på allt som händer i trädgården. Som namnet antyder kommer Skånsk Blomme ursprungligen från ett par gårdar i Skåne. De har fått sitt namn för att de är "blommiga" i fjäderdräkten. Detta är en av våra största lantraser och de värper ägg om ungefär 55-60 gram.

Märta, Kajsa och Sotis på språng!
Märta, Kajsa och Sotis på språng!