Äntligen höst!

12.10.2018

Solen skiner och naturen sprakar av vackra höstfärger. Vi kan verkligen se fram mot en helg med ljuvligt höstväder! Perfekt för lite höstens trädgårdspyssel. Här är några tips från oss om du vill ge dig ut i trädgården just nu. 

Inspireras av höstfärgerna

Varje år är det likadant, vi slås av de underbara höstfärgerna i oktober! Det finns flera fina alternativ för den som vill ha mer höstfint i trädgården. För den som vill ha något lättskött som får plats i de flesta trädgårdar är en vacker prydnadsbuske ett bra val. Tre av våra favoriter är:

Höststäda

Egentligen är behöver man inte höststäda särskilt mycket i trädgården. Låt till exempel perenner stå som de är över vintern. Det blir ett skydd för plantan och kan bli riktigt vackert när frost och snö bäddar in det vissna. 

Det är däremot bra att plocka upp eventuell fallfrukt och att kratta upp tjocka lövhögar under träden. Du kan också köra över löven med gräsklipparen så förmultnar de lättare. 

Sommarblommor som inte kommer igen klipps i lite mindre bitar och läggs i komposten.

Glöm inte dina trädgårdsmöbler och redskap. Med lite extra omsorg håller de längre vilket är bra för både plånboken och miljön!

Slutligen är det bra att ta ett varv i rabatterna och rensa ogräs. Fleråriga ogräs får annars en bra start i vår och kan bli riktigt besvärliga.

Plantera och dela på perenner

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om fördelarna med att höstplantera och hur man gör för att dela perenner och få fler plantor. Än är det inte försent för många vanliga växter. En tumregler är att om det är en lite känslig växt så är det bäst att inte vänta för länge med planteringen på hösten. Fråga i din plantskola så får du tips och råd för växten du är sugen på. Dessutom har plantskolorna ofta rabatterade priser just nu så passa på att förnya lite i din trädgård. Det går också fortfarande utmärkt att sätta tulpanlökar.