Lina ger tips och inspiration för din trädgård

I tider av både ekonomisk oro och oro för fred och säkerhet kan trädgården vara en källa till lugn och trygghet för både stora och små. Varför inte låta 2024 bli ett år då alla vi med trädgård ökar vår självförsörjningsgrad en smula? Man behöver inte ha ambitionen att bli helt självförsörjande på frukt och grönt men många trädgårdsägare skulle...

Tuja har blivit ett omåttligt populärt växtval för häckar i många villaträdgårdar, och en tujahäck kan verkligen vara både fin och funktionell. Men det finns anledning att tänka över sitt val, här får du våra tre viktigaste anledningar till att inte välja tuja.

Marktäckare kallas växter som är särskilt bra på att växa sig täta och bildar fina och jämna bestånd där ogräset har svårt att konkurrera. Till marktäckare räknas en mängd sinsemellan olika perenner men gemensamt för dem alla är att de är lättodlade.

Ofta ser man fruktträd med mängder av långa, raka grenar som pekar rakt upp. De kallas för vattenskott och om trädet har väldigt många sådana är det ett tecken på felaktig beskärning. Särskilt vanligt är det på äppelträd. Men varför blir det så mycket vattenskott?

Vi vill att du ska lyckas och att växterna från våra odlingar ska leva vidare i många år! Här är våra bästa tips till dig som handlar perenner av oss. Förutom tipsen nedan rekommenderar vi att du fotar av växtpresentationerna så får du med dig mer nyttig information hem.

Perenner är stommen i många vackra rabatter. Och att sköta om dem är något av det mest njutningsfulla man kan göra i sin trädgård på våren! Här får du några tips på vad som behöver göras.

Aska från ved, helst från lövträd, går utmärkt att använda för gödsling. Friska fruktträd som ger dålig skörd kan till exempel må bra av en giva med aska. Det finns dock några saker att tänka på innan du sprider ut aska i trädgården.

Tyvärr är det inte ovanligt att vi kommer till fruktträd där motorsåg använts vid beskärningen. Resultatet är inte sällan att grova grenar kortats av och trädet i försvar skjutit mängder av nödskott, eller vattenskott. Ett så stympat träd är ingen vacker syn, men det går att återbygga en fin krona!

Äntligen går vi mot ljusare tider, och nu märks det också i hönshuset. När höns får leva ett naturligt liv har de en tydlig årsrytm med en välbehövlig värpvila under den mörkaste tiden på året. Under den mörka tiden blir hönsen mycket lugnare. I december går de ofta upp på sina pinnar redan i skymningen strax efter klockan tre på...

Skicka dina odlingsfrågor så besvarar vi dem i bloggen.