Vårskötsel av perenner

27.02.2021

Perenner är stommen i många vackra rabatter. Och att sköta om dem är något av det mest njutningsfulla man kan göra i sin trädgård på våren! Här får du några tips på vad som behöver göras.

I början av våren är det dags att klippa ner vissna rester från fjolårets perenner. Första halvan av mars är normalt lagom tid i våra delar av landet (Östergötland). Väntar man för länge med vårens nedskärning riskerar man att skada de nya skotten som växer upp. Använd en vass sekatör eller liknande och klipp så långt ner som möjligt. Lägg det vissna materialet i komposten eller finfördela det på plats och låt det bli jordförbättring i rabatten direkt. Under våren är det också tid att jordförbättra dina perennrabatter med koökmpost och naturgödsel.

De nya skotten på kärleksörten är på väg upp.
De nya skotten på kärleksörten är på väg upp.

Passa på att rycka upp alla fleråriga ogräs som redan börjat grönska i rabatten när du vårstädar. (läs mer om fleråriga ogräs här) Ta också vara på frösådda småplantor genom att plantera om dem i krukor eller direkt på en ny växtplats.

En del perenner behöver växtstöd för att riktigt komma till sin rätt. Det gäller till exempel pioner som annars lätt lägger sig ner i rabatten. Det är enklast att sätta växtstöden på plats redan tidigt under våren så kommer växterna växa upp genom stöden och få bra stöd redan från början.

Alunrot ´Lime Marmelade´ är så här fin på Alsätter redan i februari.
Alunrot ´Lime Marmelade´ är så här fin på Alsätter redan i februari.

Perenner är ett samlingsord för örtartade växter som är härdiga och återkommer år efter år. En del av dem fryser ner helt och hållet och övervintrar endast under jord medan andra är mer eller mindre vintergröna beroende på klimatet på växtplatsen. Olika perenner grönskar olika tidigt så var inte orolig om en del perenner ser ut att ha försvunnit helt när du vårstädar. Håll utkik så kommer de med stor sannolikhet upp till slut. Hosta och rudbeckia är exempel på perenner som kommer igång lite senare.  

Förökning genom delning

Våren är också en bra tid för delning av många perenner. Delning gör man av flera orsaker. Dels kräver en del sorters perenner delning för att fortsätta hålla sig fina. Det gäller till exempel trädgårdsiris som sprider sig i sidled och efter några år blir kala i mitten av plantan. Andra perenner kan behöva delas för att de annars tar över i rabatten. Sist men inte minst är delning ett roligt och enkelt sätt att föröka sina perenner. En grundregel är att perenner som blommar på hösten är lämpliga att dela under våren. Vårblommande perenner ska inte delas förrän blomningen är över. Här kan du läsa mer om hur du delar iris.

Trädgårdsiris
Trädgårdsiris

Var försiktig med tidig plantering

Nu under våren är det lätt att bli inspirerad och sugen på att köpa nya perenner till trädgården. Särskilt lockande är förstås plantor som grönskar och kanske till och med blommar i butiken. Våren är en mycket bra tid för plantering eftersom jorden är naturligt fuktig och plantorna kommer få gott om tid att etablera sig innan nästa vinter. Var dock försiktig med att plantera ut nya plantor för tidigt. Även om det är växter som ska tåla vårt svenska klimat finns det risk att de är uppdrivna i en skyddad miljö, eller importerade, och därför inte helt avhärdade. Välj främst svenskodlade plantor och var uppmärksam på om de kommit mycket längre i tillväxten än vad som är normalt för årstiden.

Pionskott på väg upp.
Pionskott på väg upp.