Varför är vissa ogräs så besvärliga?

12.03.2019

Personligen tillhör jag dem som tycker det är avkopplande att rensa i rabatterna. Men vissa ogräs är helt klart mer besvärliga än andra! 

Revsmörblomma
Revsmörblomma

Ett ogräs är helt enkelt en växt som växer på fel plats. Så vad som betraktas som ogräs kan variera. Gemensamt för de ogräs som är mest besvärliga i trädgården är att de sprider sig snabbt och effektivt. Flera av dem är dessutom fleråriga och kan vara beredda att gro långt innan vårsolen lockar ut människor att fixa i trädgårdarna. 

I början av säsongen är solinstrålningen inte tillräcklig för att hjälpa växterna att bilda ny energi, därför använder de energi som finns lagrad i rötterna. Det betyder att det är en fördel att vara med tidigt på säsongen om man ska ha någon chans att få bukt med ogräset.

Lär känna ditt ogräs

Om du, som vi, låter bli att använda bekämpningsmedel mot ogräs är det extra bra att förstå hur de växer och sprider sig för att ha en chans att bekämpa dem. Det är framförallt tre ogräs som våra kunder upplever som mest besvärliga:

Kvickrot
Kvickroten är ett sorts gräs och som namnet antyder kan den sprida sig mycket snabbt om den får chansen. När de smala bladen sticker upp ser de ganska oskyldiga ut men under jordytan döljer sig de långa rötterna. Eftersom det räcker med en liten rotbit för att kvickroten ska skjuta nya skott gäller det att få bort så mycket som möjligt av plantan när man rensar. Av samma anledning är det ingen bra idé att använda jordfräsen i ett land fullt av kvickrot. I värsta fall delar jordfräsen sönder växten i lagom stora bitar som alla skjuter nya skott.

När vi kommer till kunder som har alltför mycket kvickrot brukar vi råda dem att byta ut jorden eller göra ett nytt trädgårdsland med ny jord någon annanstans i trädgården.

Revsmörblomma
Revsmörblomman är flerårig och en av de växter som kommer igång mycket tidigt på säsongen. Den sprider sig snabbt med många utlöpare som sitter ovan jord. 


Revsmörblomman är lättare att bekämpa än kvickroten men det gäller ändå att vara med att rensa så att den inte tar över. Rötterna är samlade direkt under plantan och sitter ganska hårt förankrade så det kan vara bra att ha en liten spade eller en grep för att få upp plantan. 

Åkerfräken
Åkerfräken kallas också för rävrumpa vilket är en ganska bra beskrivning på denna yviga växt. Det här är kanske det mest besvärliga ogräset. Det beror framförallt på att de sprider sig med långa jordstammar som kan gå mycket djupt ner i marken. Så även om du gräver bort ogräset kan växten skjuta nya skott underifrån. Rötter och jordstammar är dessutom mörka och tunna och kan vara svåra att upptäcka när man rensar. 

Tidigt på våren skjuter åkerfräken bleka skott utan klorofyll. Längst upp på dessa stjälkar bildas sporer som är ytterligare ett effektivt sätt för växten att sprida sig. Senare kommer de gröna skotten. Håll utkik efter både de bleka, sparrisliknande skotten och de gröna och ta bort dem så fort du ser dem! I bästa fall kan du trötta ut ogräset innan det hinner etablera sig ordentligt.