Dela din trädgårdsiris för bättre blomning

15.07.2019

Trädgårdsiris är en ståtlig perenn för soligt och väldränerat läge. Men för att den ska hålla sig fin och blomma behöver den delas med jämna mellanrum. Den breder nämligen ut sig utåt och mitten av plantan blir snart kal och utan blommor. Delningen görs nu på sommaren efter blomningen, var tredje eller fjärde år brukar vara lagom. Det fiffiga är att det räcker att du märker att din planta inte blommar så bra för att sedan direkt dela den, så slipper du hålla reda på exakt vilket år den planterades. 


Gör så här:

1) Uppgrävd planta
1) Uppgrävd planta
2) delad i mindre bitar
2) delad i mindre bitar
3) färdig för plantering
3) färdig för plantering
4) sprid ut rötterna åt sidorna
4) sprid ut rötterna åt sidorna
5) stödpinne vid plantan
5) stödpinne vid plantan
  1. Gräv upp hela plantan. Det brukar bli en rejäl klump med jordstammar, eller rhizomer som det heter på iris. En del irisar har så hårda rhizomer att det behövs en såg för att få isär dem men ofta räcker det att dra med händerna och använda en vass kniv.
  2. Skär bort de nya rhizomerna som bildats från moderplantan i lagom stora plantor. De mittersta bitarna är inget att spara utan kan läggas direkt i komposten.
  3. Klipp av bladen så att en tredjedel eller högst ca 1 dm återstår. Om du ska plantera ner de nya plantorna i krukor för att ge bort kan du också behöva korta in rötterna.
  4. När du planterar de nya småplantorna gör du en liten kulle på planteringsplatsen och lägger plantan på den. Sprid ut rötterna åt sidorna, nedåt. Dessa täcks med jord, rhizomen ska däremot inte täckas! Tvärtom trivs iris om solen kommer åt att lysa på jordstammen.
  5. Sätt en pinne som stöd åt den nya plantan. 

Trädgårdsiris trivs i kalkhaltig jord och ska absolut inte ha fuktigt under vintern, upphöjda planteringsbäddar är därför att föredra.

Våriris tillhör typen med knölar
Våriris tillhör typen med knölar

Flera olika typer av iris 

Iris delas in i två huvudgrupper, de med jordstam (rhizom) och de med lökformig knöl som räknas till lökväxter. De senare blommar oftast på våren.

De med jordstam kan sedan också delas in i två grupper, de som trivs i fuktigt läge och de som trivs i väldränerat. Planteringsråden här gäller iris för torrt och väldränerat läge, men själva delningen kan göras likadant vare sig plantan trivs i torrt eller fuktigt läge.