Lyckas med inköp och plantering av våra perenner

02.08.2021

Vi vill att du ska lyckas och att växterna från våra odlingar ska leva vidare i många år! Här är våra bästa tips till dig som handlar perenner av oss. Förutom tipsen nedan rekommenderar vi att du fotar av växtpresentationerna så får du med dig mer nyttig information hem.

Absolut viktigast för att lyckas med sina perenner är att välja en växt som trivs på växtplatsen. En växt som trivs bäst i full sol kan absolut leva vidare i ett skuggigt läge men kommer inte att utvecklas optimalt där. 

Enligt vår erfarenhet är jorden mycket viktigt för ett bra resultat. Här kan du i huvudsak välja två på strategier; antingen gillar du läget på platsen och hittar något som trivs, eller så kan du jordförbättra och ändra strukturen i din jord. Det senare kräver lite mer jobb men du får fler alternativ att välja på. Fråga oss så vi hjälper vi dig gärna med förslag på växter samt råd om hur du kan förbättra din jord. Vi gör också hembesök för rådgivning, använd kontaktformuläret för att skicka en bokningsförfrågan.

Perenner i kruka

Det finns många perenner som fungerar utmärkt i kruka. Eftersom både vatten och näring är mer begränsat kan det krävas lite mer omvårdnad i en krukodling, å andra sidan brukar ogräset inte få plats alls. Tänk på att inte välja för liten kruka. Om du vill ha flera sorter kan du istället sätta en sort per kruka och ställa dem tillsammans för fin effekt.

 Att odla i kruka kan vara ett bra alternativ om du blivit förälskad i en växt men inte riktigt vet vart du ska plantera den. En växt som vi har bra erfarenhet av att odla i kruka är funkia (Hosta) , särskilt de mindre och mellanstora sorterna. Kärleksört och alunrot är också lätta att lyckas med i kruka. Vi har flera olika sorter av alla tre växterna i vårt sortiment. 

Plantering

Om du ska plantera en hel rabatt är det bra att ställa ut alla krukor tills du är nöjd med arrangemanget. Tänk på planteringsavståndet. De flesta av våra växter kommer att växa till när de är planterade. Plantera därför inte alltför tätt. Be om råd om du är osäker på avståndet. 

Plantera växten på samma djup som den stått i krukan. Vattna igenom växten ordentligt vid planteringen. Det gäller även torktåliga växter. När du vattnar får växten bra kontakt med jorden runt omkring och bästa förutsättningarna att etablera sig. Om det är en period med torka kan du behöva passa med vatten den första tiden. Se gärna våra övriga inlägg för fler tips på skötsel av dina perenner under året. :)  

Lycka till!