Lättskött med marktäckare

07.06.2022

Marktäckare kallas växter som är särskilt bra på att växa sig täta och bildar fina och jämna bestånd där ogräset har svårt att konkurrera. Till marktäckare räknas en mängd sinsemellan olika perenner men gemensamt för dem alla är att de är lättodlade.

Du kan till exempel använda marktäckare för att skapa en fin underplantering under träd och buskar eller för att ersätta en del av gräsmattan. Men de går också mycket bra att använda i rabatten, inte minst som kantväxter där rätt vald växt kan ge hela rabatten ett harmoniskt och elegant intryck. 

Det finns olika typer av marktäckare, alltifrån krypande som gråtimjan till högre som funkia och daggkåpa. När du väljer marktäckare är det viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om läget där du vill plantera. Hur mycket sol kommer växterna att få? Vad är det för jordmån på växtplatsen? Är det ett riktigt fuktigt läge, torrt eller något mittemellan? Tänk också igenom vilken stil och funktion du eftersträvar, ska du använda marktäckare för att skapa en fin kant i rabatten eller för att mjuka upp en stenlagd gång eller för att ersätta en gräsmatta som aldrig riktigt vill ta sig?
Nu har du fått fram en liten lista på egenskaper du söker efter och det blir lättare att välja vilken marktäckare som passar bäst. 

Marktäckare för olika lägen

 Bland nävorna finns många sorter som passar till marktäckare. En av de mest lättodlade nävorna är flocknäva som trivs i nästan vilket läge som helst och blir särskilt fin som underplantering under träd. En annan fin näva som trivs där det är riktigt soligt och väldränerat är silkesnäva. Förutom att nävor är lättodlade har många sorter lång blomningstid.

För ett skuggigt och fuktigt läge är myskmadra (se bild nedan) ett bra alternativ. En extra bonus är att de torkade bladen på myskmadra kan användas som smaksättare i tex bakverk. Funkia och alunrot är också bra för ett skuggigt till halvskuggigt läge och både kan med fördel användas som kantväxter.

Om du har mycket sten i trädgården och vill mjuka upp intrycket är en tät matta av gråtimjan mycket effektfullt. Trivs i soligt och väldränerat läge. 

En helt vit rabatt kan vara mycket vackert i skymningen, passar särskilt bra i närheten av uteplatsen eller invid husets entré. Om läget är soligt passar ulleternell fint som marktäckare i en sådan rabatt. 

Slutligen är bergenia och klätterbenved (som är en buske) två exempel på marktäckare som går att odla allt från sol till skugga. Mycket lättodlade och dessutom är båda vintergröna. Vilket gör att de gärna kan placeras på en plats i trädgården som du passerar året runt. 

Lycka till med att välja rätt marktäckare!