Så kan du bli mer självförsörjande på frukt

23.01.2024

I tider av både ekonomisk oro och oro för fred och säkerhet kan trädgården vara en källa till lugn och trygghet för både stora och små. Varför inte låta 2024 bli ett år då alla vi med trädgård ökar vår självförsörjningsgrad en smula? Man behöver inte ha ambitionen att bli helt självförsörjande på frukt och grönt men många trädgårdsägare skulle kunna ta lite mer ätbart från sin egen trädgård. Här är våra bästa tips till dig som är inspirerad att försöka få ut mer av din fruktskörd.

Rent allmänt är det viktigt att ta hand om sina träd för att de ska ge bra skörd. Här är våra bästa skötselråd:

  • Undvik gräs närmast trädets stam, bättre att underplantera med marktäckare som tar mindre näring än gräset
  • Gödsla regelbundet, görs innan midsommar.
  • Beskär inte träd för hårt, tänk på att det krävs omkring 60 blad per äpple om frukten ska bli fin.
  • Skydda unga träd från viltskador med stängsel och/eller gnagskydd. Tänk också på uppbyggnadsbeskärningen som lägger grunden för framtida fruktskörd och att vattna vid behov de första åren.

Mer frukt på träden genom att stimulera fruktved
Om du är en av dem som har fruktträd men får lite eller ingen skörd alls så finns det några grundläggande saker att göra. För att det ska bli frukt på trädet måste det finnas så kallad fruktved, det kommer nämligen inte blommor och frukt på alla grenar. Ett hårt beskuret träd med många, långa och raka grenar har nästan alltid lite eller ingen fruktved. I sådana fall har trädet i stället satsat på att få mycket blad för att överleva. Fruktveden är mycket kortare och om inte förr ser du att du har fruktved vid blomningen. Eftersom trädet sätter fruktved på nedåt gående grenar är ett sätt att få mer fruktved att böja ned grenar. Det kan man kan göra med enkla tyngder i trädet. Äpple och päron sätter fruktved på grenar som är två år eller äldre så se till att spara tillräckligt med sådana skott vid beskärningen.

Mer eller bättre skörd?
Det är inte alltid man vill ha mer skörd utan frukt av bättre kvalitet, det vill säga som håller längre och smakar godare. Här finns det mer att göra med hjälp av beskärning än de flesta vet. Om trädet har väldigt mycket fruktved som sitter tätt är det bra att gallra ur så att det blir en balans mellan fruktved och vegetativ ved. På bilden syns en gren med mycket tät fruktved innan gallring.

När sedan karten börjat komma är det bra att göra en insats med gallring för att få riktigt fina frukter. Se det antingen som en meditativ syssla för dig själv eller engagera eventuella barn och gör något meningsfullt tillsammans. Det är lagom att ha minst fyra fingrar mellan varje frukt. För att se skillnaden på frukten kan ni spara någon gren som inte gallras alls.


Lagring av färsk frukt
En del sorters äpplen och päron kan lagras. Det gäller till exempel äpplesorten Ingrid Marie som brukar vara lagom att äta i november-december. Om du inte vet vilken sort du har kan du fundera på när den brukar vara god att äta? Frukt som är ätklar i slutet av sommaren går som regel inte att lagra medan frukt som hänger kvar länge och fortfarande är hård i början av hösten är lagringsbar.

Förr lagrades frukt ofta på kallvindar eller liknande utrymmen där det är svalt men inte lika fuktigt som i kylskåpet. Har du turen att ha ett sådant utrymme väljer du ut felfria frukter och packar ner dem luftigt i pappkartonger eller liknande med papper mellan varje frukt. På så sätt minskar spridningen av tex mögel om en frukt blir dålig. Olika sorter kan sparas olika länge så testa då och då om din frukt är mogen att ätas.

Frysa, torka och liknande
De flesta av oss som bor i modernare hus har inte utrymmen som passar särskilt bra för lagring av färsk frukt. Då kan lagring i form av frysning vara ett bra alternativ. Vi brukar till exempel frysa både plommon och äpplen. Kärna ur och dela frukten i lagom stora bitar. För längre hållbarhet är det bra att vakuumförpacka. Den frysta frukten kan användas till äppelmos, i kräm, brödbak eller desserter. Fundera igenom hur du skulle kunna använda den innan du fryser in och skriv det på förpackningen så blir det enklare när du ska göra något med den.

Torkning är enklast i särskild torkapparat men går också bra i ugnen. Vi har inte lika bra erfarenhet av att torka i rumstemperatur. Den torkade frukten kan sedan användas i müsli, brödbak eller som snacks med mera.

Att koka äppelmos och göra chutney är andra exempel på hur du kan ta tillvara på frukten. Återigen är det bra att fundera över vad du och din familj brukar äta som innehåller frukt, kan ni testa att göra något av det själva? Då är sannolikheten större att det du gör blir uppätet.

Lycka till!