Äpplets dag 25 september             - välj rätt äpple

25.09.2018

Den 25:e september är det äpplets dag. Ett perfekt tillfälle att fira denna fantastiska frukt! De flesta trädgårdar har plats för åtminstone ett äppelträd, men vilken sorts äpple ska man välja? Med tanke på att det tar lite tid innan trädet bär frukt och det dessutom kräver en del utrymme lönar det sig att tänka till när man väljer sort. Med vår guide här nedanför går valet enklare! 

Odlingszon

Först måste du veta vilka äppelsorter som trivs i den odlingszon du bor i. På Svensk trädgårds hemsida finns en karta med alla odlingszoner Tänk på att även om din trädgård enligt kartan ligger i en viss odlingszon kan förhållandena i just din trädgård göra så att mikroklimatet är bättre eller sämre än odlingszonen. En skyddande mur kan till exempel göra mikroklimatet i trädgården mycket bättre och du kan klara ett känsligare träd.

Välj ett äpple du tycker om!

Det kan låta självklart men det är lätt att man bara tar ett äpple i plantskolan utan att tänka så mycket på om man faktiskt tycker om smaken. Passa på att testa att äta olika sorter nu under hösten när utbudet är stort! I handeln finns så kallade familjeträd som har tre eller flera sorter. Vi tycker att det finns vissa nackdelar med de här träden. De olika sorterna kan växa olika starkt och därför kan det vara en utmaning att få en jämn och vacker trädkrona. Det kan i vissa fall vara bättre att ympa in nya sorter när trädet har växt till sig lite.

Goda nyheter för äppelallergiker är att det finns åtminstone en sort som kan gå att äta även för allergiker, den heter Lobo. Lobo mognar från slutet av oktober och kan lagras till december.
Välj skördetid och din ambitionsnivå

Lobo kan ätas av många allergiker
Lobo kan ätas av många allergiker

Olika sorter mognar vid olika tidpunkt. En del sorter kan lagras när de mognat och en del måste till och med lagras ett tag innan de går att äta. Om du vet med dig att du varken har utrymme eller tid att fixa med lagring av dina äpplen är det bättre att välja en sommarfrukt som kan ätas direkt. Är du däremot typen som älskar att koka mos, musta och baka kan det vara idé att välja ett träd med sommaräpplen, ett med höstäpplen och ett med vinterfrukt. Förutsatt att det finns utrymme i trädgården förstås.

Kanske vill du överhuvudtaget inte ha någon frukt att ta hand om!? Då rekommenderar vi att du istället väljer ett prydnadsäpple så får du vacker blomning och skugga till trädgård utan att behöva ta hand om skörden.

Storlek på träd och pollinering
Du behöver också tänka på trädets storlek. Om du har ett litet hus med en liten trädgård finns det dvärgsorter som kan passa. Det finns också särskilda pelaräppelträd, en del av dem kan till och med fungera i kruka (tex Redcats) Det finns också starkväxande sorter (Tex Åkerö) som kan passa i en större trädgård.

Slutligen är det viktigt att veta vilka sorter som pollinerar det träd du valt och om det finns sådana träd i närheten om du inte har dem i din egen trädgård. Läs på etiketten eller fråga på din plantskola så får du hjälp!

Några sorter

Sommarfrukt:
Transparante Blanche, mognar i augusti-september.
Sävstaholm, mognar i slutet av augusti- september

Även hönsen älskar äpplen!
Även hönsen älskar äpplen!

Höstfrukt:
Alice, mognar i slutet av september kan lagras till november.
Katja, mognar i september och kan lagras till november
Gyllenkroks astrakan, Östergötlands landskapsäpple, mognar i september
Fredrik, mognar från oktober och kan lagras ända fram till mars i gynnsamma förhållanden.

Vinterfrukt:
Aroma, mognar i slutet av oktober till december.
Ingrid Marie, klassiskt juläpple som mognar från november till januari.
Elise, en relativt ny sort med mycket god smak som måste lagras till januari-mars.