Dags att forma dina unga äppel- och päronträd.

03.02.2019
Skott som växer inåt kronan tas bort.
Skott som växer inåt kronan tas bort.

Som vi tidigare skrivit om finns det olika former av beskärning. För unga fruktträd, upp till tio år efter planteringen, behöver man göra så kallad uppbyggnadsbeskärning. Vårvinter och tidig vår är bästa tiden för uppbyggnadsbeskärning eftersom trädet har energi lagrad i rötterna som det kan använda för att växa till.

Syftet med uppbyggnadsbeskärning är att ge trädet en bra grundform med en balanserad och lagom stor och gles krona. Trädet ska ha tre till fyra grenvåningar och en tydlig topp utan konkurrerande grenar. 

Treårigt äpple av sorten Cox Pomona beskuret en gång.
Treårigt äpple av sorten Cox Pomona beskuret en gång.

Med uppbyggnadsbeskärningen strävar man efter att fruktveden ska bli väl fördelad över kronan. Fruktved är de grenar där blommorna bildas som sedan bär frukt och är därför viktiga för trädet. Det är också viktigt att tänka på att solen ska komma åt att skina på fruktveden för att få fina frukter.

När du beskär kan du samtidigt se över så att trädet är uppbundet på ett bra sätt. Gamla uppbindningsband som riskerar att skära in i trädets bark ska tas bort och ersättas med nya. Efter några år ska trädet ha vuxit fast i marken och då kan uppbindningen tas bort helt. Se också över gnagskydd så att de fortfarande skyddar trädet. Om det är snö är det bra att trampa till snön runt trädet för att förhindra att harar når upp över gnagskyddet och skadar krona och stam.

Fruktspjut som kommer att bära blommor i vår.
Fruktspjut som kommer att bära blommor i vår.

Uppbyggnadsbeskärningen glöms ofta bort, men är mycket viktig. Det behövs oftast bara några få klipp med sekatören för att förebygga stora problem i framtiden.