Trädgård med plats för fjärilar, bin och andra insekter

15.07.2018

Det är något alldeles särskilt med en trädgård som surrar av humlor och bin. Där fjärilar fladdrar från blomma till blomma och trollsländorna surrar runt i skymningen. Vackert helt enkelt! Förutom att det är vackert är det också nyttigt att locka till sig olika sorters insekter. En mångfald av insekter bidrar till balans i din trädgård och minskar risken för att ohyra tar överhanden. Dessutom vet vi nog alla vid det här laget hur viktiga våra bin, humlor och andra pollinerare är för en god skörd av bär, frukt och annat ätbart. 

Planera för en fler insekter i trädgården

Det finns flera knep för att locka till sig nyttiga insekter i trädgården. Det finns särskilda växter som är särskilt lockande för till exempel bin.  På den här sidan finns en bra och översiktlig lista över växter som lockar bin och när på säsongen de blommar. Viktigt är nämligen också att försöka tänka på att ha blommande växter under så lång tid som möjligt av säsongen. Sälg är till exempel mycket bra då den blommar tidigt på våren innan andra växter börjat blomma.

Det är också bra att ha något litet vattenblänk i trädgården. Det kan räcka långt med ett grunt fat med några små stenar så att fjärilar och andra kryp kan landa för att dricka. 

Om du har möjlighet är det bra att spara ett lite skräpigare hörn av trädgården, gärna med till exempel brännässlor. Det blir bra platser för fjärilarna att lägga sina ägg. Insektshotell finns numera att köpa på många platser om man inte vill göra ett själv. Naturskyddsföreningen har en jättefin sida med beskrivning av hur man kan göra ett eget bihotell och många andra bra tips.

Samla inspiration 

Vi rekommenderar att du tar en tur i din egen trädgård, eller någon annan för att se själv vilka växter som verkar särskilt lockande på fjärilar, bin och humlor. Då får du en god bild av helhetsintrycket också. För det fina är ju att du både kan få det vackert själv samtidigt som du bidrar till en större biologisk mångfald i trädgården!