Fånga försommaren med syrensaft!

23.05.2018

Syrensaft är superenkelt att göra och blir verkligen gott! Det här receptet ger 2 liter tjusigt lilafärgad saft. 

Ingredienser:

30 syrenblommor (klasar)
3 citroner
1,5 l vatten
1,5 kg strösocker
45 g citronsyra

Gör så här:

  1. Plocka blommorna i en ren hink eller liknande, skaka dem gärna lite när du plockar så försvinner eventuella insekter. Skölj blommorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg dem sedan i en rostfri hink eller stor bunke som rymmer minst 5 liter.
  2. Skrubba citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg sen ner skivorna tillsammans med syrenblommorna.
  3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över syrenblommorna och täck med lock. Låt saften stå och dra i tre dagar. Rör gärna om då och då.
  4. Sila saften och häll upp den i väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp. Det gå också jättebra att frysa saften.