Fånga försommaren med syrensaft!
23.05.2018
Syrensaft är superenkelt att göra och blir verkligen gott! Det här receptet ger 2 liter tjusigt lilafärgad saft.
Ingredienser:
30 syrenblommor (klasar)
3 citroner
1,5 l vatten
1,5 kg strösocker
45 g citronsyra
Gör så här:
- Plocka blommorna i en ren hink eller liknande, skaka dem gärna lite när du plockar så försvinner eventuella insekter. Skölj blommorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg dem sedan i en rostfri hink eller stor bunke som rymmer minst 5 liter.
- Skrubba citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg sen ner skivorna tillsammans med syrenblommorna.
- Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över syrenblommorna och täck med lock. Låt saften stå och dra i tre dagar. Rör gärna om då och då.
- Sila saften och häll upp den i väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp. Det gå också jättebra att frysa saften.