Gallra dina äpplen

19.07.2018
Äppelkart sitter ofta i klunga.
Äppelkart sitter ofta i klunga.

I år är vi många som har äppelträd som dignar av frukt. Men för att få en riktigt fin skörd kan det vara värt att lägga lite tid på att gallra bland äpplena. Trädet släpper själv en del av karten när det blir för trångt, så kallad självgallring. Men fruktrika år brukar det tyvärr inte vara tillräckligt för att äpplena ska utvecklas på ett bra sätt. Det kan låta motsägelsefullt men om du tar dig tid att gallra kommer du att få en rikare skörd än om du låter bli!

Varför ska man gallra äpplen?

  • Om frukterna sitter för tätt kan inte varje äpple utvecklas optimalt, helt enkelt eftersom konkurrensen om ljus, näring och vatten blir för stor. Äpplen som sitter för trångt blir mindre och av sämre kvalitet än om de har tillräckligt utrymme att utvecklas ordentligt.
  • Om det finns för mycket frukt på grenarna finns det risk att det blir för tungt och i värsta fall kan grenen gå av. 
  • När frukten sitter för trångt och mörkt är risken för svampsjukdomar och mögel stor. Det är också större risk för angrepp av skadedjur som till exempel rönnbärsmal

När  och hur gallrar man?

Du kan börja gallra din frukt redan i början av juli.

Använd en sekatör för att klippa bort karten. Det går att ta bort dem direkt utan verktyg men då följer ofta fler frukter än man vill med så en sekatör eller blomsax är en bra idé.

Ta i första hand bort kart som är missformade, mindre än de andra karten eller har drabbats av skadedjur. Prioritera de kart som får bäst tillgång till solljus. Gallra så att det blir minst 10 cm mellan varje kart. Ofta betyder det att alla kart utan ett ska tas bort i en samling. Det kan känns lite hårt men det ger garanterat bra resultat!