Gallra majs med mera

23.07.2018

Vi får så många bra frågor från våra kunder och andra trädgårdsintresserade människor som vi träffar! Apropå ett tidigare inlägg om att gallra äpplen så har vi fått frågor om det är mer man ska gallra i trädgården. 

Svaret är att för den som har tid och lust så är det absolut mer som kan gallras för bättre skörd. 

Majs och andra grönsaker 

För den som har lyckan att ha plats med majs i grönsakslandet är det en god idé att gallra.  

Lättast är att ta bort alla sidoskott som kommer från basen av plantan. De stjäl bara energi och kommer inte att ge några kolvar. Bara att knipsa av med en sekatör eller liknande! Lite knöligare kan det vara att gallra bland kolvarna men bäst är om man kan spara så att det blir en eller två kolvar per planta. Fler fina kolvar brukar det ändå inte bli och de som sparas blir större och finare om de slipper konkurrens. När du ändå gallrar kan du passa på att ha på lite gödning. "Guldvatten" är utmärkt att vattna i majslandet! De vill nämligen ha mycket kväve. 

Morötter ska gallras flera gånger under säsongen och nu när skörden är i gång är det en god idé att skörda så att det blir ännu mer avstånd mellan de morötter som får stå kvar i landet. Sallat blir också finast om man ser till att ha ordentligt utrymme mellan plantorna.

Persika och annan frukt

Samma råd som vi gav tidigare för äpplen gäller också annan som frukt, som persika och päron. Det är alltså bra att gallra bland karten så att varje frukt får gott om utrymme, ljus och näring att utvecklas ordentligt. Men om vi ska vara ärliga har vi haft lite svårt att gallra bland persikorna...i år är första året som vårt träd av sorten 'Riga' gett ordentligt med frukter. Därför har det helt enkelt tagit emot att ta bort en endaste frukt! :) 

Med druvorna har det varit enklare. Det blir så väldigt många klasar i våra vinstockar och med åren har vi märkt hur mycket större och godare druvorna blir om man gallrar ordentligt. Druvorna kan man egentligen gallra mycket tidigare än nu i juli eftersom plantan inte självgallrar. Men om det inte blivit gjort ännu är det bättre sent än aldrig.