Goda grannar!

25.01.2019

För två år sedan satte vi upp en uggleholk i skogen precis bredvid vår trädgård. Redan första vintern flyttade en familj med kattugglor in. Kattuggleföräldrar tar hand om sina ungar två till tre månader efter att de blivit flygfärdiga och under några sommarkvällar det där första året kunde vi höra hur vuxna och unga ugglor ropade på varandra. Vi anade hur ungarna flög fram och tillbaka i mörkret förbi vår veranda. Kanske tränade de flygning och jakt med hjälp av de vuxna? Väldigt trevligt och spännande sällskap var det i alla fall!

Kattugglor bildar par vid ungefär ett års ålder och håller sedan ihop hela livet. När de hittat en boplats behåller de gärna den genom åren. Men förra året stod holken ändå tom.

Desto gladare blev vi för några dagar sedan när vi återigen fick syn på vår fina granne! Kattugglan är en medelstor uggla som främst livnär sig på sorkar, möss och andra gnagare. Förr i tiden ansåg man att kattugglan förde med sig otur och död, kanske på grund av dess speciella, spöklika läte. Men vi tycker snarare att vår ugglefamilj verkar föra tur med sig så den är mycket välkommen tillbaka!


Alla kan inte ha en uggleholk i sin trädgård men för en vanlig småfågelholk finns det alltid plats. Naturskyddsföreningen har bra tips och ritningar för dig som vill gynna fågellivet i din trädgård med holkar