Har hararna ätit på dina buskar i vinter?

10.02.2019

Så här års är det fullt av spår ute i trädgården. I skogarna runt vår trädgård finns älg, hjort, rådjur och vildsvin. Men i trädgården är det mest hararna som letar efter något ätbart. Särskilt buskar är smaskens för hararna och det är inte ovanligt att de varit framme och kalasat i trädgården under natten. Men lugn, även om de bara lämnat några ynkliga stubbar så finns det hopp. 

Haren har ätit på rosenspirean.
Haren har ätit på rosenspirean.

Faktum är att en del av våra prydnadsbuskar mår bra av en radikal nedskärning då och då. Exempel på sådana buskar är ölandstok, häckoxbär, doftschersmin och spirea. Dessa buskar kommer att skjuta nya fina skott till våren. Men haren bryr sig inte om vilka buskar som passar att beskära på detta sätt. Vingad benved är till exempel en buske som verkar vara särskilt god, men som egentligen bara beskärs sparsamt.

Det bästa är förstås att förebygga problemen genom att skydda buskarna från harar redan innan de varit framme. Hos oss räcker det att skydda buskarna över vintern eftersom hararna verkar ha mycket godare mat ute i den omgivande naturen under resten av året. I ett villaområde i stan kan hararna dock vara ett problem under hela året. Om du inte kan eller vill skydda dina buskar så finns det sorter som hararna inte är så förtjusta i. Buskpion och paradisbuske är två exempel.

Syrenhortensian klarade sig trots hararna.
Syrenhortensian klarade sig trots hararna.

Vår erfarenhet är ändå att de flesta buskar klarar av hararnas ibland ganska radikala beskärning utan att dö. Om du haft oturen att få besök av en hungrig hare i trädgården är vårt främsta råd att vänta och se. I de flesta fall repar sig busken fint. En underhållsbeskärning kan behövas för att ta bort grenar som blivit skadade eller för att ge busken en mer jämn form. Ta reda på hur och när busken ska beskäras innan du gör det eller kontakta oss så hjälper vi dig!