Höns i trädgården

04.07.2018

Vi tycker det är fantastiskt roligt att ha en hönsflock i trädgården. Förutom att de är sociala och underhållande att umgås med så tar de en och annan skadeinsekt. Sedan ser de förstås väldigt fina ut på bild också...! :) Det finns gott om pittoreska bilder och beskrivningar om höns i trädgården på nätet. Men den mest ärliga bilden är nog den man får om man läser  Kackel i grönsakslandet med Pettson och Findus...

Höns älskar att sprätta...och äta bär.

Ärligt talat är det nämligen inte helt lätt att ha en tjusig och välordnad trädgård tillsammans med höns... Höns älskar nämligen att sprätta. De knallar runt i trädgården och använder sina kraftiga och starka fötter för att krafsa fram godsaker att äta. De är särskilt förtjusta i att krafsa i löst material, som till exempel halm, gräsklipp eller annat täckmaterial. Bar jord är också mycket uppskattat. Det är särskilt knepigt att ha dem lösa överallt under våren då grönsaksland och rabatter är fulla med känsliga småplantor.
När sedan jordgubbar och andra bär börjar mogna tycker de mycket om att smaka på dem också. Våra vinbärsbuskar är kalätna på bär längst ner och halvmogna jordgubbar försvinner mystiskt när hönsen varit i farten.

Maskjakt i potatislandet och jordbad bland perennerna

Mask är en riktig favorit hos hönsen. Nu när det är så torrt överallt hittar de knappast någon mask alls. Förutom i potatislandet där vi vattnar... När man ser hur glada de blir för ett maskfynd har man inte hjärta att köra iväg dem. Och potatisen är så stor att den klarar sig bra ändå. Faktum är uppvuxen potatis och majs är ett bra ställe för hönsen att söka skydd på undan rovfåglar.

Ett tecken på att höns mår bra och trivs är att de sandbadar. Fast de badar minst lika gärna i torr jord. Vi har gjort i ordning ett ordentligt sandbad åt våra hönor. Men de tycker mycket bättre om att bada under daggkåpan i en av de stora perennrabatterna eller vid väggen under björnbärsbuskarna. Här och var i trädgården där det finns torr och bar jord hittar vi ordentliga gropar där hönsen haft eget spa.


Tips till dig som vill ha höns i trädgården

Överhuvudtaget är det bäst att jobba med hönsen om man vill ha dem i sin trädgård. Njut av att se hur roligt de har när de sprätter runt! Och när man ser den mysiga gropen under persikoträdet så förstår man ju verkligen att det är trevligt att bada just där.

Robusta perenner och de flesta buskar fungerar jättebra tillsammans med hönsen. De tar inte skada av att hönsen går runt bland dem och sprätter. Kanske håller de till och med undan ett och annat ogräs? Vinbärsbuskarna har rötter som går djupt ner och tar inte skada av att hönsen sprätter runt dem. Våra hönor åt stora mängder larver på krusbärsbuskarna och minskade på sätt larvernas framfart på bladen. Istället kan man sätta upp ett tillfälligt staket runt buskarna strax innan skörd om man vill ha alla bär för sig själv.

På ett par ställen i trädgården har vi motat bort dem så många gånger att det verkar som att de inte längre har lust att gå där. Men räkna inte med att det går att dressera dem att undvika platser. Har du någonting som är särskilt känsligt är det bättre att avgränsa med staket. En riktigt tät häck kan också fungera. Men då måste den vara tät hela vägen ned till marken.

Vårt sista råd är att trots besvär ändå låta hönsen komma ut ur hönsgården åtminstone några gånger i veckan, för ett underbart hönsliv!