Höstplantering - del 1 Perenner

21.08.2018

Nu har vädret vänt och alla vi som är trädgårdsintresserade kan se fram emot den bästa tiden för plantering! Hos oss i södra Sverige är hösten är en jättebra tid för plantering av många växter. En stor fördel med höstplantering är att jorden är mycket fuktigare än under sommaren och vädret är svalare samtidigt som det ännu är långt tills tjälen går i jorden. Det innebär bra förutsättningar för att dina nya perenner ska kunna etablera sig innan vintern. För oss i Östergötland går det fint att plantera perenner en bra bit in i oktober.

Pipört  planteras helst om våren.
Pipört planteras helst om våren.

Det finns dock några perenner man ska undvika att plantera på hösten. Oftast är det höstblommande perenner som är av den känsligare sorten. Två sådana perenner är höstanemon och pipört som har mycket större chans att klara etableringen om de planteras på våren. Många prydnadsgräs är också mer lämpliga för vårplantering. Kolla för säkerhetsskull med din plantskola när växten du valt helst ska planteras.


Goda råd vid plantering

Rensa rent från allt ogräs, särskilt fleråriga ogräs som kan konkurrera med dina nya växter. Passa också på att jordförbättra odlingsplatsen vid behov. Men byt inte ut all jord! Om du har problem med styv lera är det bättre att välja en växt som trivs i lerjord och successivt jordförbättra med till exempel kompost. Om du byter ut all jord på planteringsplatsen kommer jorden förr eller senare att sjunka ner under lerans nivå och du får en grop som inga växter frodas i. Det är inte heller bra att blanda i oförmultnat material vid planteringstillfället eftersom förmultningen kommer att kräva energi som växten behöver för att etablera sig. Se därför till att använda "färdig" kompost.

Plantera din planta i samma nivå som den stått i krukan och se till att vattna vid planteringstillfället. Det är viktigt både för att det inte ska bli för torrt och för att jorden ska komma ordentligt i kontakt med rötterna. Titta sedan till din planta då och då så att den inte torkar ut, vid en normal höst behövs sällan tillskottsvatten då marken är naturligt fuktig.

Tips! Nu fylls butikerna av mängder av vackra blomsterlökar, passa på att plantera dem samtidigt som perennerna.

Fakta - vad är en perenn?

Perenn är ett samlingsbegrepp för örtartade växter som återkommer år från år. De allra flesta vissnar ner ovan jord och lever vidare över vintern under marken. Perenner kan delas in olika typer:
1) Genom vart de trivs att växa (så kallad ståndort)
2) Efter livslängd (grupp 1-5)
3) Efter växtsätt (typ 1-5)

Rudbeckia (se bild ovan) har till exempel ståndort 3 (soligt gärna vindskyddat läge med näringsrik och humusrik jord. Livslängd 4 (trivs i 5-6 år men kan i gynnsamma fall leva mer än 10 år och växtsätt 1 (som solitär eller liten grupp om 1-5 växter)