Kan man kompostera besvärligt ogräs?

13.06.2019

Vi har fått en fråga om kompostering av ogräs:

"Vad gör ni när ni rensat ogräs som kvickrot och kirskål, lägger ni dem direkt i komposten? " 

Frågeställaren är rädd för att hela komposten ska tas över av dessa snabbväxare.

Jodå vi har både kirskål och kvickrot i vår egen trädgård och det blir ju en hel del material till komposten! Vi har hittat ett jättebra sätt att ta hand om dessa ogräs och oskadliggöra dem så att de inte gror vidare i komposten. Vi samlar allt ogräset i en skottkärra och kör in det i hönsgården. Hönsen älskar att sprätta runt i ogräset! Någon gång i månaden krattar vi ihop allt material i hönsgården och lägger det i en egenhändigt byggd kompost av trä. Efter hönsens behandling har vi inga som helst problem med att ogräset växer vidare i komposten.

Ibland lägger vi också kvickrot och kirskål i varmkomposten utan att passera hönshuset, det blir så varmt i den att det verkar ta kål på ogräset. Ett annat knep är att lägga ut ogräset i solen så att det torkar riktigt ordentligt och sedan lägga det torra materialet i komposten.
Vad som däremot inte fungerar är att lägga den här typen av växtdelar i en gallerkompost. Det kommer in alldeles för mycket ljus i den här typen av komposter och särskilt kvickroten växer så det knakar. Vi rekommenderar faktiskt inte gallerkomposter överhuvudtaget då vi upplever att det är svårt att få en bra fuktighet i dessa. Ett enkelt alternativ är att trava några pallkragar på varandra istället, det fungerar mycket bättre!