Kupa purjolöken

03.07.2018

Purjolök är verkligen en odlingsvärd grönsak. Nu i början av juli är det hög tid att kupa purjolöken om du inte redan har gjort det. Fös upp jord omkring basen på löken. Detta görs för att bleka stjälken vilket gör den mjäll och god. Dessutom stimulerar kupning tillväxten hos löken. Kupa gärna löken två gånger under säsongen. 


Fler skötseltips

Purjolök (och salladslök som liknar varandra) har stort näringsbehov. Täckodling är därför en god idé. Använd till exempel gräsklipp som läggs runt plantorna. Lämna en liten cirkel runt löken för att få god luftcirkulation.  Täckningen håller också bort ogräset, men var ändå noga med att rensa runt plantorna om ogräs dyker upp.

Vi brukar använda oss av gräsklipp runt purjolöken. Eftersom det är så torrt låter vi gräset vara oklippt och därför är jorden just nu bar runt lökarna.
Vi brukar använda oss av gräsklipp runt purjolöken. Eftersom det är så torrt låter vi gräset vara oklippt och därför är jorden just nu bar runt lökarna.

En sommar som den här behöver man vara med och vattna purjolöken eftersom det är så torrt. Vanligtvis kräver purjolök inte särskilt mycket bevattning. 

Lagring av purjolök

Förutom att den är god och användbar i köket är den särskilt enkel att lagra. Purjolöken tål nämligen att stå kvar under lång tid i trädgårdslandet. Vi brukar bädda in våra purjolökar i halm under oktober och sedan kan vi skörda ändra fram till jul. I vintras hade vi purjo kvar i landet ända in i januari men då var rådjuren framme och åt upp det sista.