Lättskött och vackert med marktäckare

18.05.2018

Marktäckare är ett samlingsbegrepp för växter (främst perenner) som är mattbildande och sprider sig med rotskott eller revor. Förutom att dessa växtmattor kan ge din trädgård ett fantastiskt fint uttryck är de praktiska då de hindrar ogräset att få fäste. Marktäckarna bidrar också till att fukten hålls kvar i jorden och att känsliga växter skuggas undertill. 

Det finns marktäckare för olika växtförhållanden och flera sorter är särskilt användbara på lite besvärliga platser i trädgården som torra slänter, i skuggan under träd eller på norrsidan av huset. Tänk på att marktäckare sprider sig och de flesta är starkväxande så använd dem inte i rabatter med känsliga växter. Då riskerar du att få en hel del jobb med att hindra att de kväver sina grannar!

Några av våra favoriter för olika förhållanden:

Hasselört - underbar grön växt med glansiga, hjärtformade blad för riktigt skugga lägen.

Kryptimjan - låg perenn som tål att både se och gå på, kan användas mellan trampstenar i en gång till exempel. Blanda gärna kryptimjan med olika blad- och blomfärg för särskilt fin effekt.

Sedum - tåliga växter för torra och soliga lägen, Sedum kallas också för fetknopp och finns i flera färger. 

Ormöga - Frodigt grön med söta små himmelsblå eller vita blommor. Trivs i halvskugga men fungerar fint även i sol. Perfekt under träd. Mycket lättodlad.

Vintergröna - Vintergrön, rankande växt som blommar i blått i maj. Sprider sig mycket så den kan behöva hållas efter. Mycket lättodlad och tålig.

Lammöron - silvriga ludna blad som passar jättefint till exempelvis rosor. Tål att stå torrt. Den får blommor i rosa men är nästan finast om man klipper bort blommorna. Att känna på de ljuvlig mjuka bladen är en upplevelse i sig!

Taklök - Vackra bladrosetter för mycket torra och gärna soliga lägen. Om de trivs bildar de täta mattor som effektivt förhindrar ogräset. Finns i flera vackra färger och bladformer.

Nävor - Bland nävorna finns flera lättskötta och vackra marktäckare. Sorten Rozanne har en makalös blomning som pågår från försommaren långt in på hösten. Passar fint under träd eller i buskplanteringar. Trivs i lite fuktigare jord. Mycket enkla att dela, ett tips är att sätta en planta i en kruka för lång och vacker blomning.