Mangold - lättodlad och god grönsak

09.05.2018
Stjälkarna finns i färger från vitt till gult, orange och mörkt rött
Stjälkarna finns i färger från vitt till gult, orange och mörkt rött

Ibland vill man bara att det ska vara lätt och roligt att odla grönsaker! Då är Mangold verkligen en grönsak att satsa på. Mangold är släkt med rödbetor men här är det blad och stjälkar man äter. Att den dessutom finns i en massa fina färger och gör ditt grönsaksland extra tjusigt är ett verkligt plus.

Mangold är lättodlad och går att odla både på friland och i en kruka på balkongen. Den trivs med ett soligt läge men fungerar också om det är lite mer skuggigt även om skörden då blir lite mindre. Se till att växtplatsen har fin mullrik jord och är grundgödslad innan du sår. Som med alla grönsaker vill den ha regelbunden bevattning så se till att den inte torkar ut. Men de verkar samtidigt vara ganska tåliga, under förra årets vattenbrist klarade sig våra plantor riktigt bra trots att vi inte hade möjlighet att vattna särskilt mycket.

Tid för sådd

Det är lätt att känna sig lite stressad på våren när det är så mycket som ska hinnas med. Men med mangold kan man ta det lugnt! :) Den ska inte sås förrän nu i maj när jorden blivit ordentligt uppvärmd och den går bra att fortsätta så hela vägen in i juli. För att få tillgång till fina späda plantor under lång tid kan du så den i omgångar. Eftersom mangold egentligen är tvåårig kan du täcka plantorna på hösten och ha turen att få skörda en omgång under nästa år. Plantavståndet ska vara 10-20 cm. Om du sått för tätt är det enkelt att gallra bort de små plantorna.

Skörd och tillagning

Du kan börja skörda blad ungefär två månader efter sådden. Lämna alltid några blad kvar så kommer plantan igen med nytt att skörda. De späda bladen (eller småplantorna som du gallrar bort!) kan ätas som vanlig sallad. De lite större bladen och kan användas på samma sätt som spenat. När stjälkarna blivit lite kraftigare brukar vi förvälla dem lätt och äta dem som sparris! Jättegott till sommarens grillade lax!