Skördetips för majs!

23.08.2018
Fullmatad och mogen majskolv
Fullmatad och mogen majskolv
Öppna försiktigt i toppen för att se om kornen är färdiga för skörd
Öppna försiktigt i toppen för att se om kornen är färdiga för skörd

Vi har fått en fråga från en av våra läsare som undrar hur man vet när det är dags att skörda majsen. Majsen brukar vara klar från mitten av augusti tidigast. Ett säkert tecken är att stråna i toppen av majskolven blivit bruna och torra. När toppen torkat brukar vi helt enkelt öppna lite försiktigt och titta hur majskornen ser ut. De ska vara ordentligt gula.

Ibland öppnar man en majskolv som inte är fullmatad, det sitter kanske bara några spridda gula korn längs kolven. Resten är vitt och torrt. Det beror på bristande pollinering. Majs pollineras, till skillnad från många andra växter, med vindens hjälp. Pollen ramlar ner från de långa axen i toppen av plantan och träffar det som ska bli kolvar. För att maximera chanserna för pollinering är det viktigt att plantera majs i fyrkant. Undvik alltså att plantera i en eller två rader! Det fungerar också dåligt om man har för få plantor. Men fyra plantor i en fyrkant är betydligt bättre än fyra plantor i en rad. 

Majs är inte så hållbar för lagring så för allra bästa resultat är det allra bäst om du kan gå direkt från majslandet in till den kokande grytan! Det är stor skillnad i smak om majsen får ligga flera dagar innan den kokas. Om du vill lagra är det bättre att frysa ner den. Vi brukar vakuumpacka men det går bra att lägga i vanliga plastpåsar också. Koka den något kortare än om du tänker äta den direkt. Ca 7 minuter är lagom om du ska äta din majs direkt.

Lycka till!