Njut av din trädgård

25.05.2018

Årets vår blev kort. Hägg och syren har nästan blommat samtidigt. Det är lätt att känna sig stressad fast nu egentligen är tiden då vi skulle kunna njuta som allra mest av våra trädgårdar. Vårt bästa tips för ett vilsamt trädgårdsliv är förstås att ta hjälp av oss med det du inte hinner med. :) Men vi har flera knep för mer njutning i trädgården. Varsågoda!

Sitt vackert!

Vi kan lova att det sitts mer i trädgården om det finns trevliga platser att sitta på. Det behöver inte bara vara stora uteplatser med trätrall eller stenläggningar. En enkel bänk i skuggan av äppelträdet är lika bra. Poängen är att en sittplats inbjuder till vila. Flytta runt din bänk vartefter trädgården ändrar karaktär så kan du följa säsongen på nära håll. (En bänk är förresten bättre än en stol, det kan ju hända att du får sällskap!)

Färre men värre
Det är ganska mycket arbete med att anlägga en rabatt om den ska bli bra. Men faktum är att det inte är så mycket mera jobb att göra den lite större än du tänkt. Tvärtom blir en stor rabatt nästan alltid mer lättskött än en liten. Mikroklimatet i den större rabatten blir bättre och eftersom det gör att växterna trivs kommer de att kunna konkurrera bättre med ogräset. Så vårt råd är att hellre satsa på en stor och frodig rabatt full av dina favoritväxter en flera mindre rabatter.

Ha kul!
Ibland kan det kännas som att det finns allt för många måsten i trädgården. Men faktum är att en av de riktigt bra sakerna med trädgårdsliv är att man kan gå väldigt mycket på lust! Man MÅSTE inte ta bort mossan i gräsmattan till exempel. En del njuter tvärtom av att gå barfota i mjuk mossa. Fast det kan förstås kräva att du jobbar med din inställning... Så fundera över vad just du verkligen vill med din trädgård och välj att ägna dig åt det som är roligt och ger det resultat du önskar. För det du inte har tid med finns som sagt vi. 😉

Jobba med naturen
Trädgårdsnördar som vi tycker det är kul att försöka få exotiska växter att trivas i alltför kallt klimat och odla svåra och ovanliga plantor. Men de allra flesta vill bara njuta av en vacker trädgård utan alltför mycket kamp. Därför är det allra bäst att anpassa sig till förutsättningarna i just din trädgård. Har du en sandig rabatt i söderläge som snabbt torkar upp är det bäst att satsa på torktåliga och solälskande växter som till exempel lavendel och kantnepeta. Hortensior eller pioner som behöver jämn tillgång på fukt kommer aldrig komma till sin rätt i ett sådant läge. Försök att ta reda på så mycket som möjligt om din trädgård och ta hjälp i plantskolan när du handlar växter så att du hittar sådant som har bästa förutsättningar att trivas.

Låt dig inspireras
Att ta paus från sin egen trädgård och bara njuta i en vacker trädgårdsmiljö är något alla kan göra. Varje år i juni öppnas massor av vackra och inspirerande privata trädgårdar i evenemanget  tusen trädgårdar. I Sörmland finns flera vackra besöksträdgårdar, bland annat Kärret i Laxne. Om du är i Stockholm rekommenderar vi en skön promenad i Tanto södra koloniträdgårdsförening som ligger på Södermalm på Tantobergets sydsluttningar ner mot Årstavikens vatten. Här i Östergötland kan vi just nu njuta av den bedövande vackra blomningen i Rhododendrondalen längs Motala Ström i Norrköping eller Linköpings trädgårdsförening i centrala Linköping. Ut och njut!