Perenner - tips för inköp och delning

17.05.2019
Rudbeckia kan delas på våren
Rudbeckia kan delas på våren
Kärleksört förökas enkelt med delning eller sticklingar
Kärleksört förökas enkelt med delning eller sticklingar

En vacker perennrabatt påbörjas redan vid inköpet av växter. Eller varför inte dela de du har och byta med släkt och vänner, både roligt och bra för plånboken.

Välj rätt när du handlar

Trädgårdsbutiker och plantskolor har ett stort utbud av perenner att välja mellan. Förutom färg och form är det viktigt att välja växter som trivs med förhållandena på växtplatsen. Det finns perenner för alla lägen vare sig det är soligt och torrt eller skuggigt och lite fuktigt. Den ambitiösa läser på i förväg och vet vad hen vill ha. Men för oss som är spontana finns god hjälp på växtetiketterna där det står om läge (sol, halvskugga, skugga) höjd, blomningstid med mera. Välsorterade butiker sorterar sina växter utifrån odlingsförhållanden så att det blir lätt att välja.

Höstanemon planteras på våren
Höstanemon planteras på våren

När du valt vilken växt du vill ha är nästa steg att titta på kvalitén på plantan. En del butiker säljer växter som redan står i full blom trots att den normala blomningstiden är mitt i sommaren. Välj bort sådana plantor! De är hårt drivna och har inte bra förutsättningar för att etablera sig på växtplatsen.

Vänd också på krukan och titta i botten, är det fullt av trassliga rötter som har letat sig ut ur krukan på undersidan? Då har plantan stått länge i sin kruka och håller inte heller samma kvalitet. En bra planta är väl genomrotad utan att ha behövt snurra sina rötter flera varv i krukan.

Dela perenner

Lammöra och prästkrage är enkla att dela med spaden
Lammöra och prästkrage är enkla att dela med spaden

Att dela perenner är som sagt bra för plånboken, men visste du att många perenner mår bra av att delas med jämna mellanrum? Iris är en sådan växt som annars blir kal och ful i mitten. Prästkrage är ett annat exempel som kan behöva delas för att inte ta över hela rabatten.

Olika perenner delas på olika sätt men en tumregel är att de som växer ganska kraftigt enkelt kan delas med hjälp av en vanlig spade. Antingen gräver du upp hela plantan, delar den i mindre bitar och sätter tillbaka en del. Eller så gräver du av en del där den står i rabatten. En del perenner har så kraftiga rötter att man kan behöva en vass kniv eller såg för att få isär dem. Det gäller till exempel en del irisar och funkia (hosta).

Andra perenner skickar ut småplantor med hjälp av revor eller utlöpare. Ormöga och revsuga är två sådana exempel. Använd en liten planteringsspade och gräv upp de små plantorna, se till att få med lite rötter så att de kan etablera sig på sin nya växtplats.

Småplantor av ormöga är lätta att gräva upp  och flytta
Småplantor av ormöga är lätta att gräva upp och flytta
pipört och kungsljus förökas bäst med frö
pipört och kungsljus förökas bäst med frö

Växter som till exempel pipört, som har en kraftig pålrot, är inte lämpliga att dela utan bättre att föröka med frö. Späda växter som till exempel akleja är också bättre att föröka med frö.

En annan tumregel är att inte dela perennerna när de står i blom, höstblommande perenner delas alltså gärna nu under våren.

För en nybörjare kan det verka lite krångligt med alla olika metoder men mitt bästa tips är att pröva dig fram! Börja med att titta på din växt och fundera på hur den växer så ser du ofta hur den går att dela. 

Lycka till med perennerna!