Skötsel och beskärning av buxbom

06.05.2018

Buxbom kan formas till klot, pyramider, koner eller annat och bli fina prydnader i din trädgård. En stor fördel är att de behåller sina gröna blad året runt och är vackra även under den kalla årstiden.

Antingen köper du en färdigformad planta eller formar den själv. Hur du än gör kommer du att behöva beskära din buxbom förr eller senare. Beskärning är bäst att göra strax före midsommar, innan det riktigt varma vädret i juli riskerar att bränna bladen. Sedan kan du putsa plantan en gång till i september. Välj gärna en mulen dag för beskärning så riskerar du inte torkskador. 

Om du ska klippa en buxbomshäck är det en bra hjälp att spänna upp snören längs med häcken att klippa efter. Ta gärna ett steg tillbaka då och då för att se att resultatet blir bra. 

Buxbom trivs i vanlig trädgårdsjord och går också utmärkt att plantera i stora krukor. Buxbom är lättodlade men undvik alltför blöt växtplats för att få den att trivas. Om du odlar i kruka är det säkrast att ta in krukan och ställa den frostfritt över vintern.