Skydda din nyplanterade thujahäck från tjältorka

06.03.2019
Thuja av sorten Brabant är en av de populäraste häckväxterna just nu
Thuja av sorten Brabant är en av de populäraste häckväxterna just nu

Vårvintern är en knepig tid för våra vintergröna växter. De riskerar att torka i den värmande vårsolen och kan behöva en hjälpande hand för att klara sig. Vi ser tyvärr ofta nyplanterade thujahäckar som mer eller mindre dukat under av tjältorkan. Här är våra tips för att undvika det! 

Den här veckan kom vintern tillbaka och våren tog en liten paus. Men redan nu börjar solen värma ordentligt på dagarna och vatten avdunstar från växterna via blad eller barr. Samtidigt är marken tjälen vilket gör att växten inte kan suga upp nytt vatten med sina rötter och därmed riskerar att torka. 

I riskzonen

Det här fenomenet kallas för tjältorka och vissa vintergröna växter är mer i riskzonen än andra:

  • Nyplanterade växter. Vi ser till exempel ofta skador på nysatta thujahäckar. Det beror på att nyplanterade växter inte har hunnit utveckla rotsystemet tillräckligt mycket för att klara av torkan.
  • Växter på snöfria platser. Snön erbjuder ett visst skydd då tjälen ofta inte går lika djupt där det finns snö. 
  • Växter på platser med stark vårsol och i blåsiga lägen.

Så här gör du för att förebygga och skydda!

Turligt nog är det inte särskilt svårt att skydda växterna mot torka. Det räcker att täcka dem med exempelvis juteväv nu under vårvintern fram tills tjälen gått ur marken. Granris och torra löv fungerar också, det viktiga är att materialet andas. 

För att förebygga problemet kan man tänka på att inte sätta vintergröna växter i lägen där solen lyser som starkast nu på våren. Viktigt är också att den nyplanterade häcken eller busken får en riktigt bra start så att rötterna utvecklas optimalt och därmed bättre står emot torka. 

Om en växt redan har drabbats av tjältorka kan man prova att klippa bort de skadade delarna. Men tyvärr ser vi ofta tjältorkade thujahäckar som är utom räddning och måste planteras om så var rädd om din nyplanterade häck!