Sommarblommor för trädgård och balkong

15.05.2018

Nu är det dags att frossa i sommarblommor. Med rätt skötsel kommer dina sommarblommor ge dig glädje i krukor och rabatter genom hela sommaren.

Sommarblommor är ettåriga växter (eller växter som endast odlas en sommar även om de egentligen är perenna eller annuella). De flesta utmärker sig med riklig blomning. När du planterar sommarblommor i kruka ska du välja en jord av god kvalitet. Blanda gärna ner långtidsverkande näring i jorden innan du planterar eftersom växterna kräver näring för att orka blomma så länge.

Val av växter

Välj plantor med frodigt och fint växtsätt. Titta gärna under krukan så ser du om rötterna tittar fram och ser friska ut. För mycket rötter som trasslat sig under krukan är däremot inte bra, då har växten stått trångt för länge. Välj gärna växter med olika växtsätt och bladverk för en fin effekt i dina krukor. Njurvinda är en vacker hängande växt med silvriga blad som passar jättefint med rosa eller lila växter. Ofta finns de finaste växterna hos lokala handelsträdgårdar som är noga med hantverket och som dessutom ofta kan ge bra råd om läge och skötsel.

Sorter för alla lägen

De flesta sommarblommor trivs i soliga lägen, men det finns också sorter som trivs i skugga. Flitiga Lisa, Begonia och Fuchsia är tre klassiska exempel. Även Hängverbena, Daggsalvia och Snöflinga trivs med skugga eller halvskugga. En av våra favoriter för skuggigt läge, som dessutom doftar underbart, är Heliotrop. 

För ett soligt läge är pelargoner ett jättebra val. De trivs med värme och mår bäst när de får torka upp mellan varven. Sommarnejlika trivs också bäst i sol även om den inte är lika torktålig. En av våra personliga favoriter, som också passar fint i rabatten, är rosenskära. Den blir översållad av stora vackra blommor i färger från vitt till mörkt rosa och det flikiga bladverket är mycket stiligt. Rosenskära trivs i soligt till halvskuggigt läge. En annan favorit är Jätteverbena som blommar lite senare med lila blommor som svävar lite över alla andra växter. Mycket vackert!

Skötsel

Regelbunden gödning och vattning är viktigt för att sommarblommorna ska orka blomma fint hela sommaren. Olika sorter är olika känsliga för att torka ut så be om råd när du köper dina växter. En kruka med inbyggd bevattning är en bra investering om du har ett soligt läge. I annat fall kan du behöva vattna så mycket som två gånger om dagen om det blir riktigt varmt. Plocka bort vissna blad och blommor så håller sig plantorna fina längre.