Sommarsticklingar av buskar

29.07.2018

Att ta sommarsticklingar är enkelt och roligt! Med tanke på torkan har det inte varit de bästa förutsättningarna att ta sticklingar men nu när det äntligen kommer lite regn är chanserna att lyckas större. 

Sticklingsförökad buxbomsplanta
Sticklingsförökad buxbomsplanta

Klipp till dina sticklingar

Sommarsticklingar på buskar tar man på årets skott.  På de flesta buskar ser du enkelt skillnad på årets skott och gamla grenar. Nu i juli har skotten blivit lite förvedade och inte lika mjuka som i början av sommaren men de är fortfarande mycket mjukare än gamla grenar och har oftast en annan färg. 

Ta bara skott från friska och fina buskar eftersom sticklingen kommer att ärva alla egenskaper som moderplantan har. Busken får inte vara torr och slokande när du tar skotten. Vänta på regn eller vattna ordentligt några dagar om du har möjlighet. Ta gärna skotten på morgonen innan det blivit för varmt. Det går fint att klippa ganska långa skott och sedan dela dem i mindre sticklingar. 

Sticklingen ska ha minst två bladpar. Klipp av sticklingen precis under ett bladfäste. Ta bort alla blad utom ett par längst upp på sticklingen. På buskar med stora blad kan man behöva klippa bort hälften av bladet. Sticklingen är levande och avdunstningen från bladen fortsätter även om man klippt av den från busken. Genom att ta bort de flesta bladen minimeras avdunstningen och sticklingen torkar inte lika lätt. En färdig stickling ska vara mellan 7-15 cm. Längden beror på hur långt det är mellan bladen.

Sticklingarna ska planteras i jord, men du kan låta dem stå någon dag i vatten med rotningshormon för att hälpa till med rotningsprocessen. Rotningshormon kan låta onaturligt men det är det inte! I spalten till höger hittar du recept på hur du gör ditt eget rotningshormon.


Plantera sticklingen

Gör i ordning en kruka med jord, vi använder en sandblandad jord. Sätt sticklingarna precis i kanten på krukan. Det går bra att sätta dem ganska tätt. Vattna så att jorden verkligen ligger tätt intill sticklingen. Trä sedan en plastpåse över hela krukan och ställ den så att den inte utsätts för direkt solljus.


Skötsel

Jorden i krukan ska vara fuktig men inte blöt. Nu är det bara att vänta och se vilka som kommer att ta sig. Det tar ungefär sex veckor innan det blir rötter på sticklingarna. En del buskar tar längre tid på sig och andra kan gå lite snabbare. Du ser ganska tydligt på sticklingen om den tagit sig då den försiktigt börjar växa till. 
När sticklingarna rotat sig kan du plantera om de nya små plantorna i varsin kruka. Fortfarande är de lite ömtåliga så se till att de inte står varken för torrt eller vått och helst inte i direkt solljus. Den första vintern brukar vi plantera ner plantorna med kruka och allt i grönsakslandet. Sedan går det fint att plantera ut de nya små buskarna i trädgården våren därefter!

Stickling av röd kornell
Stickling av röd kornell

Vilka buskar funkar?

En del buskar är enklare att lyckas med än andra, Liguster är en av de enklare! Perfekt om du vill skaffa material till en häck på ett billigt sätt. 

Vi har också tagit sommarsticklingar av buxbom, kornell, buddleja, rosor, forsythia, olvon, idegran och paradisbuske. Testa dig fram med de buskar du har så ser du själv vilka som är enklast att lyckas med. 

Det går också fint att ta sticklingar av vindruva. De sticklingarna ska vara lite längre, ca 25 cm och sättas i en djup kruka. Annars kan du göra som i beskrivningen. 

En del sticklingar ska tas med klack, till exempel lavendel. Det beskriver vi ett kommande inlägg.

På vinrankan syns skillnaden mellan det gröna årsskottet och den förvedade äldre grenen tydligt.
På vinrankan syns skillnaden mellan det gröna årsskottet och den förvedade äldre grenen tydligt.

Gör eget rotningshormon

Rotningshormon finns helt naturligt i växter och är det hormon som stimulerar växten att producera växten. Ett vanligt släkte bland svenska växter som har ovanligt höga halter av rotningshormon är Salix (tex pil och sälg). Det har du kanske märkt om du haft en sälg i trädgården och klippt ner den. Den skjuter snabbt och envist nya skott! Livskraften i växter av släktet salix beror bland annat på att de har höga halter av ämnet auxin som alltså är ett rotningshormon.

Pil är en växt i salix-familjen och funkar utmärkt för att göra eget rotningshormon
Pil är en växt i salix-familjen och funkar utmärkt för att göra eget rotningshormon

För att ta tillvara på auxinet kan du klippa slanor av till exempel sälg eller pil i mindre bitar. krossa dem lätt och lägg dem att dra i vatten några dagar. Sedan kan du låta dina sticklingar dra i vattnet något dygn och/eller vattna ut vattnet i sticklingskrukan.