Spara på vattnet i trädgården

11.05.2018
Martorn är en perenn med karaktär som trivs i torrt och soligt läge
Martorn är en perenn med karaktär som trivs i torrt och soligt läge

Med förra sommarens vattenbrist i färskt minne kommer här några tips på hur du kan göra för att spara på vattnet i din trädgård.

  • Ta vara på regnvattnet.  Extra tjusiga vattentunnor finns i både trä och keramik hos flera återförsäljare.
  • Undvik bar jord. Vattnet dunstar snabbare om jorden är bar. Så plantera tätare och täck mellanrummet med till exempel färskt gräsklipp. Det fungerar dessutom som gödsel och jordförbättring och gör att ogräset får svårare att få fäste.
  • Vattna vid rätt tidpunkt! Om du vattnar en solig dag kan mer än 80% av vattnet dunsta bort. Vattna istället på morgonen före klockan tio eller på kvällen så tar du bättre vara på vattnet.
  • Vattna hellre sällan och mycket än ofta och lite. Växter som får vatten mer sällan låter sina rötter söka sig nedåt och blir därför mer tåliga för torka. Vattnar du ofta och lite blir rötterna istället mer ytliga och växten mer känslig.
  • Använd gärna droppslang. Det vill säga en särskild slang för bevattning med en massa små hål i. Det dunstar mycket mindre vatten när man använder droppslang än när man vattnar med vanlig vattenspridare. 
  • Välj rätt växter. Om du har en rabatt i full sol med sandjord är det bättre att satsa på växter som trivs i torra förhållanden än sådana som kommer att kräva att du vattnar mycket. Exempel på torktåliga perenner är: Perovskia, Kantnepeta, Kungsmynta, Grekvädd och Blå bolltistel. I krukor på balkongen är pelargoner ett jättebra val. De trivs allra bäst när de får torka upp mellan varven.