Ta hand om dina sommarblommor

07.06.2019

Sommarblommor finns i mängder av färger och former och är verkligen ett fantastiskt sätt att förgylla balkonger och trädgårdar. Med rätt skötsel kan många sommarblommor hålla sig fina under hela säsongen.

Som alltid gäller det att placera växterna i ett läge där de trivs. De flesta sommarblommor är solälskare och blir vackrast i full sol. Men det finns undantag, till exempel heliotrop, flitiga lisa och fuchsia som alla trivs bäst i mer skuggiga lägen.

Det är viktigt att vattna sina sommarblommor regelbundet även om växterna har lite olika behov även när det gäller bevattningen. Pelargoner mår till exempel bra av att torka upp mellan gångerna medan petunia blir finast om jorden hålls jämnt fuktig.

Oavsett vilket finns det några saker att tänka på när det gäller bevattningen. Dels bör jorden vara av god kvalitet och ha förmåga att hålla vatten och dels bör man vattna på rätt sätt. Mindre krukor är bäst att sänka ner helt i en hink med vatten. Ta inte upp krukan för snabbt utan låt jorden suga åt sig vatten ordentligt. Jämför med en tvättsvamp, om du bara snabbt häller vatten på en tvättsvamp håller den inte lika mycket vatten som om den får suga åt sig vattnet. Ungefär tio minuter brukar vara lagom. För större krukor gäller det istället att vattna mycket men inte för snabbt så att vattnet rinner rakt igenom krukan. Häll istället på lite vatten i taget så att så mycket som möjligt hinner sugas upp av jorden i krukan. Undvik att vattna mitt på dagen, välj hellre att vattna morgon eller kväll.

För att plantorna ska orka med att blomma hela sommaren behöver du tillföra gödning. Gödningen i jorden tar snabbt slut om du inte tillfört extra, långtidsverkande gödning vid planteringen. Det allra enklaste är att blanda en ekologisk näringslösning i vattnet när du vattnar. Om du har möjlighet kan du enkelt tillverka eget gödselvatten med hjälp av nässlor.

En del sommarblommor kan behöva lite extra omvårdnad genom att man tar bort vissna blommor och fula blad. Det gäller till exempel pelargoner medan många nya sorter av petunia är självrensande. En del växter kan behöva klippas ner under säsongen, de kommer sedan igen med nya fina blommor. Detta gäller till exempel tvillingsporre.