Ta hand om värpande höns och ägg

12.01.2021

Äntligen går vi mot ljusare tider, och nu märks det också i hönshuset. När höns får leva ett naturligt liv har de en tydlig årsrytm med en välbehövlig värpvila under den mörkaste tiden på året. Under den mörka tiden blir hönsen mycket lugnare. I december går de ofta upp på sina pinnar redan i skymningen strax efter klockan tre på eftermiddagen. Men redan nu i början av januari märks en ny energi i hönshuset. Tupparna börjar gala mycket oftare och hönsen går in och ut i redena för att provligga. Sedan hörs plötsligt en dag det speciella kacklandet som hönan ger ifrån sig när hon värpt ett ägg! I år blev det redan den 12 januari. 😊

Ta hand om äggen....

Utanpå ägget finns en skyddande hinna som förlänger hållbarheten. Undvik därför att tvätta äggen. Pröva att borsta av eventuell smuts med till exempel en nagelborste. För att förebygga smutsiga ägg är det viktigt att hålla rent och torrt i redena, byt strö ofta. Se också till att övriga utrymmen i hönshus och hönsgård är välstädade så att hönan kan hålla sig ren och frisk.

Årets första ägg 2021!
Årets första ägg 2021!
Unghönsens första ägg är oftast små
Unghönsens första ägg är oftast små

Det går att förvara ägg i rumstemperatur men hållbarheten förlängs mycket om de förvaras i kylskåp. Minst två månader och ofta längre än så. Kom ihåg att ägg ska förvaras med den spetsiga sidan nedåt i äggkartongen.

...och hönan!

Det tar ungefär 24 timmar för ett ägg att bildas inne i hönan. Ganska fantastiskt! Och därför är det inte heller konstigt att det är viktigt att ta hand om sina höns. Förutom att hönshuset ska hållas rent och torrt är det viktigt att det finns tillräckligt många reden för antalet höns. Vi har fackreden med plats för en höna i taget. Ett fackrede räcker till 4-5 hönor. Men våra höns värper ganska mycket när de väl värper så vi har färre hönor per rede för att undvika trängsel. Det är också viktigt att redena är konstruerade och placerade så att hönan får lugn och ro när hon ska värpa. Ett bra rede är mörkt och placerat ca 70-100 cm upp från golvet. Vi har våra reden mot en innervägg för att vara säkra på att det inte drar in på hönan. Taket på redet har gångjärn för att det ska vara enkelt att göra rent.

Sist men inte minst är det viktigt att hönan får ett bra foder under värpperioden. Under värpperioden går nästan hälften av hönans födointag till att producera själva ägget. Vi köper ett färdigt, ekologiskt värpfoder som vi kompletterar med bland annat säd, grönfoder och matrester. Kom ihåg att ge hönan fri tillgång till snäckskal som är ett bra tillskott när äggets skal bildas.

Solveig sitter utanför ett rede
Solveig sitter utanför ett rede