Vad är det för fel på majsen?

16.09.2019

Majs tar lång tid på sig att utvecklas, först nu i september är det äntligen dags att skörda för oss. Då är det är lätt att bli besviken när majskolven bara innehåller några få ätbara majskorn eller rentav inga alls. Eller så smakar kolvarna inte alls så sött och gott som de ska. Vad beror det på? Även om du noga rensat ogräs och haft de bästa odlingsförhållandena med en mull- och näringsrik jord, jämn fukt och värme finns det några saker som kan ha gått galet.

Majsen har inte blivit pollinerad ordentligt

Majs är en så kallade sambyggare, vilket innebär att det finns hon- och hanblomställningar på varje planta, men de sitter var för sig. Hanblomställningen sitter längst upp på plantan och honblomställningarna, som blir majskolvar, sitter i bladvecken längre ner. Majs är vindpollinerade vilket innebär att frömjöl sprids till honblomställningen med vindens hjälp. De gula kornen på majskolven har blivit pollinerade medan de vitare, platta kornen inte har blivit det. Det viktigaste för att underlätta pollineringen är att sätta plantorna i grupp, inte i rader. Den här kolven tog vi från en planta som suttit precis i hörnet av en sådan grupp. Den har därför inte nåtts av lika mycket frömjöl som kolvarna i mitten av planteringen. 

Du kan också hjälpa till med pollineringen genom att skaka lite lätt på plantorna då och då så att frömjölet trillar ner.

Du har odlat flera olika sorter

Majs korsbefruktar sig gärna. Om du sätter flera olika sorter finns det risk att de korsar sig och att korsningen inte alls blir särskilt aptitlig. Bäst är därför att bara odla en sort åt gången.Du har glömt att gallra

Majs är en värmeälskande gröda som har ganska lång utvecklingstid. För att plantan ska hinna utveckla fina kolvar behöver du därför gallra. Dels gallrar du bort skott som kommer nerifrån basen på plantan och tar onödig energi. Dels kan du behöva gallra bland majskolvarna. På Alsätter har vi ganska kallt och blåsigt klimat och därför får vi oftast bara högst två kolvar på varje planta. Om du har mer gynnsamma förhållanden kan du få upp till tre. (om du inte odlar minimajs för då kan du få 10-15 kolvar) Det kan kännas helt fel att ta bort de små kolvarna men om du inte gallrar är risken att ingen kolv utvecklas bra.