Varför är vissa ogräs så besvärliga?

21.05.2018

Visst kan det ibland kännas som en verklig kamp att bli av med ogräset i rabatter och trädgårdsland! Och vissa ogräs är verkligen mycket mer besvärliga än andra. Eftersom det kan vara bra att bekanta sig med "fienden" presenterar vi här fyra av våra mest besvärliga ogräs. Allra längst ner får du tips om hur du förebygger problem med dessa växter.

Kirskål (Aegopodium podagraria)

Kirskål växer så det knakar och kan snabbt ta över en rabatt. Rötterna bildar en tjock, tät matta som till slut kväver det mesta av övrig växtlighet. Denna växt sprider sig med både utlöpare och frön. Om du har en ny rabatt och upptäcker kirskål kan du försiktigt försöka gräva upp roten. Men se upp, rötterna går lätt av och varje liten rotbit blir en ny planta. Så om du gräver om i en rabatt med mycket kirskål kan du tvärtom hjälpa den att sprida sig ännu mer! Om du nu har mängder av kirskål i din trädgård kan du åtminstone glädja dig åt att de är ätliga. 

Kvickrot

Kvickroten har verkligen ett passande namn, även om det rent botaniskt är underjordiska stamdelar (rhizomer) och inte rötter som växten använder för att sprida sig. Detta ogräs är särskilt vanligt på gammal åkermark, så om du nyligen byggt hus på en gammal åker är det troligt att kvickrot finns i trädgården.

Åkerfräken