Varma dagar för växter, höns och trädgårdsmästare!

17.07.2018

Just nu är det extremt varmt väder och dessutom har det varit regnfattigt under en lång period i vårt område. Det innebär påfrestningar för både växter, djur och trädgårdsmästare.

Lövskugga är både vackert och skönt i sommarvärmen
Lövskugga är både vackert och skönt i sommarvärmen

Dör våra växter i torkan?

I vår privata trädgård har vi tur att ha tillgång till flera källor med vatten. Dessutom tar vi vara på regnvatten och sparar i stora tankar. Vi har därför kunnat vattna en hel del i våra odlingar även nu när det varit torrt och varmt. Men för de flesta trädgårdsägare gäller bevattningsförbud. Det är ledsamt att se trädgården vissna ner och lätt att oroa sig för att allting dör. Som tur är har många växter beredskap även för torra perioder och etablerade buskar, träd och perenner klarar oftast torkan även om de vissnar. Däremot gör torkan att de blir mer känsliga för angrepp av ohyra, svampar och andra sjukdomar. Om du har möjlighet att vattna någonting är vårt råd att du prioriterar nyplanterade träd och buskar, de riskerar nämligen att dö eftersom rotsystemen inte hunnit utvecklats ordentligt. Många sommarblommor och grönsaker har också svårt att tåla uttorkning. 

Eftersom det tyvärr verkar som att vi kommer uppleva fler och fler sådana här torra och heta somrar är det bra att tänka långsiktigt på sin trädgård. Se till att skapa mer skugga om du inte redan har det och välj växter som är anpassade för torra och soliga förhållanden i din solstekta rabatt. Vi hjälper dig med råd och tips för planering och växtval.

Vattna smart

Vi har skrivit det i ett tidigare inlägg men det tål att  upprepas; vattna smart om du har möjlighet att vattna! Tre bra tumregler att hålla sig till när det gäller bevattning:

  • Vattna tidiga morgnar eller sena kvällar. När solen värmen dunstar en stor del av vattnet ändå bort.
  • Vattna hellre sällan och mycket än ofta och lite. Om en växt vattnas ofta och lite tränger vattnet inte ner och rötterna söker sig uppåt och blir mer sårbara för värme och torka. När du vattnar länge hinner vattnet tränga ner djupare och rötterna följer efter!
  • Ta vara på regnvatten. Det finns massor av snygga kärl att samla regnvatten i. Passa på att ta vara på allt regnvatten som kommer och använd det för bevattning. Det är dessutom bättre för växterna att vattnas med lite ljummet vatten en iskallt vatten från kranen.

Ta det varligt med beskärningen

Om du har mycket torra förhållanden i din trädgård avråder vi från större beskärningar just nu eftersom det innebär extra påfrestningar på träd och buskar. Det finns ännu gott om tid att hinna beskära träden. Så om det finns möjlighet är det bättre att vänta lite och hoppas på svalare och fuktigare väderlek.

Hönsliv i högsommarhetta

Höns trivs inte i för höga temperaturer. I likhet med till exempel hundar har de inte möjlighet att svettas. I vår hönsgård har vi sälgbuskar som skapar lövskugga nu under högsommaren men ändå släpper igenom solen på våren. Om du inte har den möjligheten i din hönsgård kan du skapa skugga genom att bygga tak över delar av gården så att hönsen alltid har tillgång till skugga. Att ha ett lite större hönshus som är välisolerat är också bra för att skapa ett så bra inomhusklimat som möjligt för hönsen. De ska helst inte ha högre temperatur än 25C inomhus, gärna lägre än så. Tillgång till rent och friskt vatten är också extra viktigt i värmen. När hönsen får gå fritt i trädgården söker de sig själva till platser som är så svala som möjligt. Det är också tydligt att de drar ner på tempot och tar det lugnt mitt på dagen när det är som hetast. Höns är kloka!

Trädgårdsmästaren tar det kallt

En del av vårt arbete innebär att vi ger rådgivning och hjälper våra kunder att planera sin trädgård, det är ett riktigt härligt jobb en solig dag i skuggan! Det är en större utmaning att syssla med anläggning eller skötsel. Som tur är har vi bara supertrevliga kunder som har stor förståelse för att vi måste lägga våra insatser till tidiga morgnar och sena kvällar och dra ner ordentligt på tempot de här varmaste dagarna. :) Här finns några bra tips för att klara värmen bättre. Fler råd finns också på till exempel folkhälsomyndighetens hemsida.

Var rädd om dig och håll dig lugn under den värsta hettan, trädgårdsarbetet kan vänta!