Vresrosor - invasiv art eller tåligt alternativ för trädgården?

08.07.2020
Totalt nerskuren vresros i början av maj
Totalt nerskuren vresros i början av maj
Samma ros i juli
Samma ros i juli

Bilderna visar växtkraften i Nejlikrosen ´Pink Grootendorst. Den vänstra bilden är från början av maj och den högra är från den 7 juli. Nejlikrosen är en sorts vresros (Rosa rugosa) och det är lätt att förstå att den ursprungliga arten finns med på Naturvårdsverkets lista över potentiellt invasiva arter. I EU är den redan med på listan.

 Rosa Rugosa är enormt tålig och klarar så extrema saker som att bli täckt av sand, bränder och svår torka. Särskilt besvärlig är den i sand i kustnära områden där den kan ta över och tränga ut inhemska arter och därför förändra hela ekosystem. Dessutom kan den bilda så stora och taggiga bestånd att det inte går att använda platsen för till exempel bad eller annat. Den sprider sig både med fröer från nyponen och med underjordiska rotskott. Från början användes vresros just för att binda sand i kustområden. Det första förvildade fyndet av vresros hittades redan 1918. Du kan läsa mer om vresros på naturvårdsverkets hemsida där det också finns bilder.

Om du misstänker att du hittat en vresros eller någon annan invasiv art i naturen är det en bra idé att rapportera in fyndet på artportalen Om det är din mark och du vill bekämpa den själv är det viktigt att gräva upp rosen med rötterna och lämna avfallet för förbränning.

Vresrosor för trädgården

Men hur var det nu med att odla den vackra Nejlikrosen och andra sorters vresrosor i trädgården? Lyckligtvis räknas inte dessa sorter, eller hybrider, som invasiva. En del är till och med sterila och kan därför inte spridas vidare med frön. De sprider sig inte heller med rotskott på samma sätt som Rosa rugosa. Förädlade vresrosor är därför ett bra alternativ om du söker en tålig och lättskött ros som blommar länge. De passar bra att använda som blommande häckar, som solitärer i gräsmattan eller i planteringar tillsammans med perenner. En nackdel är möjligtvis att de är taggigare än många andra rosor men med ett par bra roshandskar brukar det inte bli något större problem. De här rosorna beskärs på våren och kan med fördel tas ner helt med jämna mellanrum.

Två andra odlingsvärda sorter är ´Thérése Bugnet´ som är mörkt rosa med ett lite gammaldags utseende och ´Blanc Double de Coubert´ med vita, starkt doftande blommor.