Klimatsmart i trädgården

05.02.2019
Mattram är en lättodlad perenn som trivs även på leriga platser.
Mattram är en lättodlad perenn som trivs även på leriga platser.

För oss trädgårdsmästare har klimatet alltid varit i fokus för planering av trädgården. Det vill säga en trädgårdsmästare tänker alltid på vilka växter som passar det klimat som råder i varje trädgård. Men nu när vi står inför klimatförändringar så blir det ännu viktigare att tänka klimatsmart!

  • Välj växter som passar växtplatsen. Till exempel torktåliga perenner till soliga platser i din trädgård som tenderar att torka. På så sätt kan du minska behovet av bevattning. Exempel på perenner som trivs i ett torrt och soligt läge är lavendel, kantnepeta, jättekungsljus och röllika.
Perenner för torrt läge, blåeld, pipört och kungsljus
Perenner för torrt läge, blåeld, pipört och kungsljus
  • Jordförbättra med egen kompost. Om du har möjlighet är det både klimatsmart och roligt att kompostera! Den färdiga komposten kan du sedan använda för att jordförbättra. Det är särskilt bra för alla oss som har den östgötska leran i våra rabatter. 
  • Var rädd om vattnet. Med förra årets torra sommar i färskt minne är det redan nu dags att fundera på hur vi kan vara rädda om vattnet i våra trädgårdar. Du kan till exempel investera i bra tunnor för att samla upp regnvattnet. Se också till att undvika bar jord eftersom vattnet lättare dunstar om jorden är bar. Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur du kan spara vatten i din trädgård. Spara på vattnet i trädgården
  • Välj miljömärkta krukor och växter! I ärlighetens namn är det inte lätt att hitta varken krukor eller växter som är miljömärkta. Men en bra start är att efterfråga det i din plantskola, ju fler vi är som vill ha det desto större anläggning för marknaden att erbjuda det.
kärleksört eller sedum, tålig perenn för torrt läge
kärleksört eller sedum, tålig perenn för torrt läge

Vi på Alsätters trädgårdar utvecklar ständigt vårt hållbarhetsarbete, till exempel genom att använda oss av elektriska trädgårdsmaskiner istället för bensindrivna. Läs gärna mer om vårt hållbarhetsarbete här.