Uppbyggnadsbeskärning av stympat äppelträd

13.01.2021

Tyvärr är det inte ovanligt att vi kommer till fruktträd där motorsåg använts vid beskärningen. Resultatet är inte sällan att grova grenar kortats av och trädet i försvar skjutit mängder av nödskott, eller vattenskott. Ett så stympat träd är ingen vacker syn, men det går att återbygga en fin krona!

Att bygga upp ett äppelträd som blivit för hårt beskuret tar flera säsonger. Första beskärningen efter en stympning tar längst tid, då grundläggs den nya formen på trädet. Grenar som ska bilda den renoverade kronan väljs noggrant ut. Valda grenar ska vara jämnt placerade men också i god kondition. Kommande år fortsätter beskärningen enligt planen. Som vi skrivit i tidigare inlägg gäller det att inte beskära trädet för hårt, då svarar det återigen med många vattenskott. (läs mer om vattenskott i detta inlägg)

På bilderna ses ett träd som beskurits mycket hårt med motorsåg. På detaljbilden kan man tydligt se var motorsågen använts. Resultatet är mängder av vattenskott, de raka, tunna grenarna som pekar rakt upp i trädet. 

På bild nummer tre ses trädet efter tre års renoveringsbeskärning. Här syns en tydlig form på kronan som blivit luftigare och mer balanserat. Kommande år kommer trädet endast att behöva mindre beskärningar för att underhålla formen.

Ett stympat träd innan återuppbyggnad
Ett stympat träd innan återuppbyggnad
Här syns spåren efter motorsågen.
Här syns spåren efter motorsågen.
Samma träd efter tre års återuppbyggnad.
Samma träd efter tre års återuppbyggnad.