Visste du att perenner har olika livslängd?

24.07.2019

Perenner är ett samlingsnamn för örtartade växter som vissnar ner om vintern men sedan återkommer igen år från år. Ändå är det inte ovanligt att en del perenner tynar bort och försvinner från rabatten. De goda nyheterna är att det inte behöver bero på att du missat att sköta om den. Faktum är att olika sorters perenner har väldigt olika livslängd alldeles oavsett skötsel. Det kan jämföras med träden, där ekar kan leva i upp till tusen år medan en sälg sällan blir äldre än sextio.

Underbart är kort

Kortlivade perenner är till exempel äkta förgätmigej, borstnejlika, purpursporre, kolibriört, anisisop och mattram. De är som finast efter bara 2-3 år och försvinner sedan ofta helt. De flesta av de här växterna frösår sig generöst vilket innebär att du ändå kan njuta av dem under många år i din trädgård. Ett undantag är min egen favorit anisisop ´Blue Fortune´ som är steril och inte kan föröka sig med frö.

Mattram räknas ofta som ettårig men är i själva verket en kortlivad perenn
Mattram räknas ofta som ettårig men är i själva verket en kortlivad perenn
Echinacea purpurea `Magnus´
Echinacea purpurea `Magnus´

Andra perenner trivs och frodas i 5-6 år och kan med rätt skötsel leva mer än 10 år. Till den här gruppen hör till exempel Echinacea purpurea, (rudbeckia) som blivit omåttligt populära i många trädgårdar. Brinnande kärlek är ett annat exempel.

Långlivade perenner

Exempel på perenner som kan leva 20 år eller längre är nejlikrot, sköldpaddsört, röllika, höstflox och jättevallmo. Gemensamt för just de här växterna är också att de trivs bra med att stå kvar på samma plats utan att delas.

Jättevallmo
Jättevallmo

Pion och plymspirea är två riktigt långlivade perenner. Om de trivs kan de bli hundra år och äldre än så.

Vad ska jag välja?

Om du vill ha lite mindre jobb med din rabatt är det generellt en fördel att välja långlivade perenner som troget kommer tillbaka år från år.

I vissa fall kan växten visserligen leva ganska länge men blir snart risig och trist. Då kan det hjälpa att dela plantan. Det gäller till exempel iris och funkia. (se här hur du delar din trädgårdsiris). Lammöron är ett exempel på en perenn där den enskilda plantan inte blir så långlivad men eftersom det hela tiden bildas nya plantor. Så med lite putsning kan lammöron hålla stilen mycket länge.

Å andra sidan finns det ofta andra fördelar med de kortlivade perennerna. En del av dem, till exempel anisisop, blommar nästan hela sommaren och långt in på hösten vilket till exempel inte pionen gör. Och har du någon gång plockat en bukett med ljuvliga borstnejlikor är det svårt att motstå dem även om de inte lever så länge! Avslutningsvis är rådet att ta reda på vad du kan förvänta dig av växten, så slipper du bli besviken om den försvinner efter bara några år.