Lina ger tips och inspiration för din trädgård

Bilderna visar växtkraften i Nejlikrosen ´Pink Grootendorst. Den vänstra bilden är från början av maj och den högra är från den 7 juli. Nejlikrosen är en sorts vresros (Rosa rugosa) och det är lätt att förstå att den ursprungliga arten finns med på Naturvårdsverkets lista över potentiellt invasiva arter. I EU är den redan med på listan.

Vi har nog alla planterat växter som inte riktigt kommit igång. Den överlever men inte mycket mer än så. Lyckligtvis går det nästan alltid att gräva upp och flytta växten för att förbättra förutsättningarna.

Beskärning av fruktträd behöver göras regelbundet och med en långsiktig plan. Särskilt viktigt är det när trädet ska byggas upp igen efter en hård beskärning där resultatet blivit många vattenskott och dålig fruktsättning. Det är tyvärr inte är ovanligt när det gäller främst äppelträd. Många gör misstaget att klippa bort i stort sett alla mindre...

Olika växter trivs i olika typer av jordar så att lära känna sin jord är A och O för att lyckas med trädgårdsodlingen. De flesta av våra populäraste trädgårdsväxter vill ha en mullrik jord för att frodas. Men hur vet man vilken jord man har? Det finns faktiskt några enkla test du kan göra själv hemma.

Utan träd blir trädgården lätt platt och tråkig. Träd skapar volym och lummighet och ger dessutom skugga under varma sommardagar. Men hur ska man tänka när man väljer träd?

Även om trädgården är liten finns det alltid plats för åtminstone ett träd. Många väljer att plantera fruktträd men för den som inte vill ta hand om frukten finns det gott om fina alternativ.

Livet i hönshuset varierar med årstiderna. Nu är det slutet på november och våra höns har verkligen varvat ner vilket märks på flera sätt.

Majs tar lång tid på sig att utvecklas, först nu i september är det äntligen dags att skörda för oss. Då är det är lätt att bli besviken när majskolven bara innehåller några få ätbara majskorn eller rentav inga alls. Eller så smakar kolvarna inte alls så sött och gott som de ska. Vad beror det på? Även om du...

Fruktmögel (monilia fructigena), angriper många olika fruktslag, på bilden syns ett angripet äpple. Frukten blir först brun och får sedan vitgula prickar som slutligen täcker större delen av frukten. De vitgula prickarna på skalet är sporkuddar. Den angripna frukten hänger kvar länge i trädet för att svampen ska kunna sprida sina sporer. Ibland...

Perenner är ett samlingsnamn för örtartade växter som vissnar ner om vintern men sedan återkommer igen år från år. Ändå är det inte ovanligt att en del perenner tynar bort och försvinner från rabatten. De goda nyheterna är att det inte behöver bero på att du missat att sköta om den. Faktum är att olika sorters perenner har väldigt olika...

Skicka dina odlingsfrågor så besvarar vi dem i bloggen.