Lina ger tips och inspiration för din trädgård

En vacker perennrabatt påbörjas redan vid inköpet av växter. Eller varför inte dela de du har och byta med släkt och vänner, både roligt och bra för plånboken.

Just nu får vi många frågor om häckklippning. När och hur ska häcken klippas? Vi får också frågor om vilken sorts häck det är. Och det senare är verkligen en relevant fråga eftersom olika häckar klipps vid olika tid och på olika sätt!

April betyder bråda tider i trädgården. Det ska vårstädas, gödslas, sås och planteras. Uteplatsen ska städas och trädgårdsmöblerna bäras fram. Småfåglarna flyger fram och tillbaka för att bygga bo och man kan nästan känna hur alla knoppar liksom laddar för att slå ut. Det är ljuvliga tider! Men...visst kan det också kännas ganska stressigt ibland?

Vårvintern är en knepig tid för våra vintergröna växter. De riskerar att torka i den värmande vårsolen och kan behöva en hjälpande hand för att klara sig. Vi ser tyvärr ofta nyplanterade thujahäckar som mer eller mindre dukat under av tjältorkan. Här är våra tips för att undvika det!

Som vi skrev om häromdagen har hönsen en massa olika ljud för sig när de kommunicerar med varandra. Tuppen har till exempel ett särskilt skrockande ljud som han använder för att locka till sig hönorna när han hittat något extra gott. I klippen nedan hör ni ljudet precis i slutet. Om hönorna är långt ifrån honom eller inte kommer så...

Vi behöver inte berätta att vi trivs väldigt bra med höns i vår trädgård! En anledning är att de är så uttrycksfulla. De pratar med både kroppsspråk och olika läten. Det är väldigt roligt att umgås med hönsen och lyssna på vad de har att säga.

Så här års är det fullt av spår ute i trädgården. I skogarna runt vår trädgård finns älg, hjort, rådjur och vildsvin. Men i trädgården är det mest hararna som letar efter något ätbart. Särskilt buskar är smaskens för hararna och det är inte ovanligt att de varit framme och kalasat i trädgården under natten. Men lugn, även om...

För oss trädgårdsmästare har klimatet alltid varit i fokus för planering av trädgården. Det vill säga en trädgårdsmästare tänker alltid på vilka växter som passar det klimat som råder i varje trädgård. Men nu när vi står inför klimatförändringar så blir det ännu viktigare att tänka klimatsmart!

Skicka dina odlingsfrågor så besvarar vi dem i bloggen.